2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Idén a vártnál 3 héttel később éljük fel a jövő generációinak erőforrásait, de azért ne legyünk büszkék magunkra

2020. augusztus 21. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

Nem sok jót lehet a koronavírus-járvány számlájára írni, de azt már most elmondhatjuk, hogy az 1970-es évek óta (amióta mérik) még soha nem késett annyit a túlfogyasztás napja, mint 2020-ban.


A Guardian által szemlézett Global Footprint Network elemzések szerint az idén várhatóan július 29-én következett volna be ez a nap, ami azt jelenti, hogy a túlfogyasztás napján az emberiség felélte az egy évre elegendő energiaforrásait, ezt követően pedig már a jövő generációinak tartalékaiból él. A koronavírus járvány miatt azonban ez a nap idén 3 hetet késett, így idén augusztus 22-én, azaz szombaton jön majd el.

A kutatás szerint a járvány okozta korlátozások miatt 9,3 százalékkal mérséklődött az emberiség ökológiai lábnyoma a tavalyi év azonos időszakához képest. Azért mégsem szabad hátradőlnünk, mert az emberiségnek még így is 1,6 Földre lenne szüksége ahhoz, hogy jelenlegi életmódját fent tudja tartani.

Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network vezetője úgy véli, hogy a továbbiakban tervezett előrelépésekre lenne szükség, hogy ne a katasztrófák tolják odébb ezt a dátumot. A koronavírus-járványnak köszönhetően az egész világon jelentősen visszaesett a széndioxid-kibocsátás és az ipari erdőgazdálkodás tevékenysége is mérséklődött, úgyhogy ez az eredmény nagyrészt ennek köszönhető.

Úgy tűnik a járványok és gazdasági krízisek hatással tudnak lenni arra, hogy egy bizonyos évben a vártál később érkezzen el a túlfogyasztás napja. 2008-ban például a gazdasági világválság kitörése öt nappal tolta vissza azt.

A Global Footprint Network vezetője elmondta: az emberiség valójában egy piramisjátékot hozott létre a jövő generáció kárára, mivel évről-évre folyamatosan feléljük az ő erőforrásaikat. (Guardian/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >