2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Háromoldalúvá válik a Duna-delta határokon átnyúló rezervátuma

2020. szeptember 01. 11:05, utolsó frissítés: 11:05

Engedélyt kapott az UNESCO-tól a Duna-delta Bioszféra Rezervátum vezetősége (ARBDD), hogy határokon átnyúló román-ukrán-moldovai rezervátumot hozzanak létre - közölte kedden, a rezervátum létesítésének harmincadik évfordulója alkalmából Ion Munteanu, a Delta kormányzója.


Jelenleg a Duna-delta rezervátum két ország területén fekszik, Romániában 580.000 hektáron és Ukrajnában 60.000 hektáron.

'Az idők folyamán nagyon sok két- és háromoldalú projektünk volt. A legutóbbi, a Pan Nature azt a célt szolgálta, hogy a Moldovai Köztársaságban is hozzunk létre egy rezervátumot, az Alsó-Prut Bioszféra rezervátumot. Az együttműködés következő lépéseként háromoldalú rezervátumot szeretnénk létrehozni. Ehhez megkaptuk az UNESCO hozzájárulását' - nyilatkozta a kormányzó.

Az ARBDD kedden Tulceán és Sulinán ünnepli a rezervátum létrehozásának 30. évfordulóját.

A Duna-delta Bioszféra Rezervátumot 1990-ben vették fel a világ kulturális természeti örökségének listájára, majd az UNESCO Ember és Bioszféra Programja keretében a bioszféra-rezervátumok nemzetközi hálózatába is. Nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyként, főleg vízimadarak élőhelyeként a Duna-delta a biológiai sokféleség élő múzeumának számít. (agerpres)

Nyitókép: Wikipédia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >