2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felmérés: a romániai elhalálozások 20%-a köthető valamilyen környezetszennyező tényezőhöz

2020. szeptember 08. 20:43, utolsó frissítés: 20:43

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb felmérésében hívja fel a figyelmet arra, hogy Kelet- és Nyugat-Európa között jelentős eltérések vannak, ami a környezetszennyező tényezőkkel összeköthető haláleseteket illeti. Romániában minden ötödik elhalálozás ilyen okból történik, a legkisebb mutató a svédeknél és dánoknál tapasztalható - idézi a Biziday.ro a jelentést.


A jelentésben szereplő legsúlysabb környezetszennyező faktorokként említik a légszennyezést, zajszennyezést, kémiai szerek által okozott szennyezettséget, klímaváltozást, beltéri fűtést és a különböző sugárzásokat.

Érdekesség, hogy a fűtés miatt nagyon sokan szenvednek tüdő-, szív-, vagy érrendszeri betegségben, de gyakran okoz asztmát is. A jelentés azonban kihangsúlyozza: a környezetvédelmi szennyezettség legnagyobb mértékben rákot okoz.
Képernyőfelvétel a jelentésből. Forrás: biziday.roKépernyőfelvétel a jelentésből. Forrás: biziday.ro

Kiderült továbbá az is, hogy a romániai és olaszországi városok körülbelül 10%-ánál a lakosság több mint egyötöde nem él zöldövezethez közel, míg ez az arány Madridban, Glasgowban, Prágában, Stockholban és Bécsben 98%-os.

Az ügynökség jelentésében kihangsúlyozzák: Romániában a romák jobban ki vannak téve a környezetszennyező kockázatoknak, megjegyezve, hogy 68%-uk nincs összeköttetésben ivóvíz- és csatornahálózatokkal. Ez az arány kétszer akkora Romániában, mint a horvátországi és magyarországi roma közösségeknél.(biziday, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >