2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„VIZET AKARUNK” - írták ki kiszáradt földjeikre a dobrudzsai gazdák

2020. szeptember 15. 09:50, utolsó frissítés: 09:51

Félreérthetetlen üzenetet fogalmaztak meg két Konstanca megyei település gazdái az Mezőgazdasági Minisztérium felé: a gépeik segítségével a kiszáradt szántóföldjükre írták fel hatalmas betűkkel: „VIZET AKARUNK”. Az illetékes minisztérium már közölte, hogy benyújtottak egy normatív tervezetet a belügyminisztériumba, miszerint Konstanca megyét nyilvánítsák katasztrófa sújtotta megyének.


Dobrudzsában a régió csaknem 80 százalékában pusztít az idei szárazság, Konstanca megyében nemrég kiszáradt egy 851 hektáros tó. A gazdák sürgősen kérik, hogy a kormány állíttassa helyre az elromlott öntözőrendszereket és Konstanca megyét nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térséggé.Az akcióval a comanai és Negru Vodă-i gazdák éppen a pusztító szárazság mértékére akarták felhívni a figyelmet, amikor a fenti üzenetet felírták a kiszáradt szántóföldjeikre.

Románia és Lengyelország az elmúlt 100 év legnagyobb szárazságát szenvedi el idén a klímaváltozás miatt, írja a green-report.ro A portál szerint az idei szárazság a koronavírus-járvány mellett további csapásokat mér majd a két ország gazdaságára és a termelőket jelentős összegektől fogja megfosztani.

Romániában manapság hozzávetőleg 100 ezer hektár termőföldet öntöznek, míg a termelés kb. 1 millió hektáron folyik. A portál megjegyzi, hogy a diktatúra ideje alatt az országban 3,1 millió hektár termőföldet öntöztek.

George Scarlat államtitkár már augusztus 26-án is találkozott a gazdákkal, ám a mostani akciójuk után újabb találkozásra került sor. A megbeszélésen megvitatták a térség öntözőrendszerének modernizálását, valamint kitértek arra is, hogy az államnak lehetőséget kell teremtenie, hogy a bankok és különböző társaságok elhalasszák a gazdák törlesztőrészlet kifizetéseinek a határidejét. (green-report.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >