2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Évente átlagosan 129 kg élelmet dob el minden román állampolgár

2020. szeptember 29. 17:29, utolsó frissítés: 17:45

Évente átlagosan 129 kilogramm élelmet dob a szemétbe minden román állampolgár - jelentette ki kedden Cornel Hanganu, a kormány fenntartható fejlesztéssel foglalkozó főosztályának tanácsosa egy, az élelmiszer-pazarlás elleni világnap alkalmából tartott szakmai tanácskozáson. Elmondása szerint a kormány célja, hogy azt a mennyiséget a felére csökkentse 2030-ig.

Meglátása szerint az élelmiszer-pazarlás nem csak azért következik be, mert vásárláskor rosszul becsüljük meg a szükséges mennyiséget, és nem megfelelően tároljuk az élelmiszereket, hanem azért is, mert nem figyelünk a szavatossági időre.

Hozzátette: bár az élelmiszerek 12%-át kidobjuk, még mindig jól állunk európai viszonylatban, hisz az uniós átlag ennek a mennyiségnek csaknem a duplája.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Románia lakosságának 15%-a túlsúlyos, ami az egészséges életmódra való nevelés hiányosságaira utal.

Hozzászólásában Adrian Oros mezőgazdasági miniszter rámutatott a hatóságok felelősségére, és kifejtette: az élelmiszer-pazarlás egyúttal súlyos környezetszennyezést is jelent.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése idéntől nyilvánította szeptember 29-ét az élelmiszer-pazarlás elleni világnappá. (agerpres)

címoldali fotó: Taz/Wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >