2024. március 1. péntekAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Levegőminőség-érzékelőkre gyűjtenek Kolozsváron a civilek

2020. október 02. 18:04, utolsó frissítés: 18:04

„Mennyire tiszta a levegő a gyermekem iskolája körül? Egészséges biciklizni az utcán? Mi a helyzet a parkban való futással?” – teszi fel a kérdést az Aerlive Cluj kezdeményező csoportja.


Pénteken 20 országban akkreditált levegőminőség-érzékelő telepítéséért indítottak kampányt Kolozsváron. A kezdeményezők 19 ezer euró összegyűjtését tűzték ki célul az érzékelők megvásárlása érdekében. A készülékek 11 paramétert ellenőriznek, többek között a levegőben szálló finompor mennyiségét is mérik (mert kiszűrik PM2.5 és PM10 típusú mikrorészecskéket).

A kezdeményező polgárok szerint probléma, hogy az emberek nem tudják, mit lélegeznek be. Állítják, egy 2014-es tanulmány még arról írt, hogy Kolozsvár az egyik olyan város, ahol tiszta a levegő Európában. A New York Times 2019 végén viszont már azt, hogy a kolozsvári levegő a legszennyezettebb. Stefan Voinea, a román egészségügyi megfigyelőközpont munkatársa arra a következtetésre jutott, hogy ez az ellentmondás abból következhet, hogy nincs elég adat ahhoz, hogy reális következtetést vonjanak le a belélegzett levegő minőségéről. Kolozsváron ugyanis jelenleg csak négy hivatalos állomás figyeli a levegő minőségét, de ezek az adatok nem érhetők el valós időben, illetve a szenzorok térbeli elhelyezése sem optimális.Az adománygyűjtő kampány október végéig tart, és ha sikeres lesz, az érzékelőket 2020 novemberében telepítik a város több pontján, amit követően a honlapon valós időben figyelhető lenne a levegő minősége, hasonlóan a civil szervezet Bukarestet figyelő rendszeréhez.

Adományozni és további információkat IDE kattintva lehet olvasni. Az adományozók között az otthonukban vagy a munkahelyükön telepíthető szenzort sorsolnak ki. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >