2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Északi örvény közeleg, a jövő hét közepéig olyan hideg lesz, hogy az már egy kisebb tél

2020. október 14. 12:30, utolsó frissítés: 12:31

A hegyvidékre megérkezett a tél – gondolhatnánk, hiszen az ország egyes térségeiben már mínusz fok alá süllyedt a hőmérséklet, és például a Bánság hegyvidékén lehullottak az első hópelyhek. A Déli Kárpátokban -3 és -6 Celsius fokot mértek, az 1600 méter fölötti térségeket, például a Szárkő-hegységet, vékonyan befedte a hó.


A meteorológusok szerint a hétvégén Európát egy hideg hullán éri el, és jövő hét közepéig hidegre számíthatunk.

Bogdan Antonescu, meteorológus a Digi24-en szerdán beszámolt arról, hogy a hidegfront az északi sarkról érkezik, azaz egy poláris örvény ereszkedik Európára. Ez az atmoszférában – valahol 10 és 50 kilométeres térségben – hideg légtömegeket jelent, amelyek következtében akár 250 km/h-s szelet is eredményezhetnek.

A szakértő kitért arra, hogy a poláris örvény egy régóta megfigyelt, de ritka szélsőségesnek tartott meteorológiai jelenségnek számít. A magyarázata szerint a hideg légtömegek az erős poláris vortex folyamatainak köszönhetően az északi sarkkör térségében maradtak, viszont az utóbbi időszakban gyengébb poláris örvények vannak, amelyek több maggá szakadnak, ami miatt az északi levegőtömeg Közép-Európa térségébe érkezik.

Egy északi légtömeg ereszkedik alá Közép-Európába. (Képernyőmentés, Meteo via Digi24)Egy északi légtömeg ereszkedik alá Közép-Európába. (Képernyőmentés, Meteo via Digi24)


Bogdan Antonescu szerint jelenleg is ez történik, és a jelenség Romániát is érinteni fogja. Ez azt jelenti, hogy jól fel kell öltözni, mert hideg lesz. (digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >