2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Milvus Egyesület: Megjelent Romániában egy II. világháború után kihalt keselyűfaj

2020. október 15. 15:24, utolsó frissítés: 15:28

A II. világháború óta Romániában kihalt faj, a fakó keselyű egy fiatal példánya került egy Maros megyei állatvédő központ gondozásába – tájékoztat csütörtöki közleményében a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


A marosvásárhelyi fakó keselyű / Fotó: MilvusA marosvásárhelyi fakó keselyű / Fotó: Milvus


„A fiatal madárra az ország nyugati részén találtak rá, az Alsó Maros Ártér Natúrpark területén. A park őrei be tudták fogni a kimerült madarat (...) Szerencsére a madáron nem látszik külsérelmi nyom. A keselyűt jelenleg egy speciális röptetőben tartják, ahol visszanyerheti erejét. A faj a II. világháború végén halt ki Romániában, több ok miatt, melyek egyike a vadászat. A faj dögevő, tehát egészégügyi szerepe van a természetben” – mutat rá a közlemény.

A marosvásárhelyi fakó keselyű / Fotó: Milvus	A marosvásárhelyi fakó keselyű / Fotó: Milvus


Az egyesület képviselői úgy gondolják, hogy a madár valamelyik szerbiai vagy bulgáriai rezervátumból került Romániába.

„Mivel a szárnyfesztávolsága elérheti a 3 métert is, nagyon nagy területeket képes berepülni élelem után kutatva, ezért úgy gondoljuk, hogy ez a fiatal példány vagy Szerbiából (a jelentős keselyűpopulációjáról ismert Uvac természetvédelmi parkból), vagy Bulgáriából került ide, ahol a Green Balkans Egyesület több keselyűfaj visszavadítására tesz kísérleteket. Reméljük, hogy a közeljövőben Romániában is lesznek ismét keselyűpopulációk' – áll még az egyesület közleményében. (agerpres)
Nyitókép: Milvus.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >