2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A GDP 1,5%-át költötte tavaly Románia környezetvédelemre

2020. október 19. 11:47, utolsó frissítés: 11:47

Románia 16 milliárd lejt, azaz bruttó hazai termékének 1,5%-át költötte környezetvédelemre 2019-ben - derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) hétfőn közzétett adatsorából.


Országos szinten a hulladékgazdálkodás területén a környezetvédelemre fordított legnagyobb kiadásokat a szakosodott termelőknél regisztrálták, ami a hulladékgazdálkodás összes kiadásának 73,1%-át tette ki.

Ugyanakkor országos szinten a szennyvízgazdálkodás területén a legnagyobb környezetvédelmi beruházásokat a közigazgatási hatóságok jegyezték, ami a szennyvízgazdálkodás területén végrehajtott összes beruházás 83,7%-át tette ki.

Az INS szerint országos szinten a közigazgatási hatóságok aránya 54,6%-ot tett ki a teljes környezetvédelmi beruházásokból, ezt követték a nem szakosodott termelők beruházásai (32,9%) és a szakosodott termelők beruházásai (12,5%). A nem szakosodott termelők környezetvédelmi kiadásainak 29,9%-át a "villamos energia, hő, gáz és meleg víz előállítása" terén számolták el, míg a feldolgozóipar 24, 5%-ot, a kitermelőipar 19,3%-ot költött.

A környezetvédelmi területen a legnagyobb kiadásokat a hulladékkezelésre fordították, ez tette ki az összes környezetvédelemre fordított kiadások 42%-át, ezt követték a levegő- és klímavédelmi (19,8%), valamint a szennyvízkezelésre fordított kiadások (19,7%). (agerpres)

Kiemelt kép forrása: Sebastian Ganso képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >