2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Oláh Emese: A Keleti Parkkal zöld „tüdőt” kap Kolozsvár

2020. október 20. 18:31, utolsó frissítés: 2020. október 21. 10:53

Kedden Kolozsvár magyar alpolgármestere, Oláh Emese arról számolt be a közösségi médiában, hogy az önkormányzat kiírta a nemzetközi ötletbörzét Kolozsvár valaha volt legnagyobb, 45,5 hektáros parkjának megvalósítására.


A Kolozsvár dél-keleti részén fekvő, a város környékéhez képest egyedi élővilággal rendelkező zöldövezet, a Tóköz-negyed és a Györgyfalvi-negyed között található. A 60 hektárnyi területen egy védett övezet státusú közpark létesítése körvonalazódik. A Keleti Park magába foglalja a 3-as tavat, a Közterület-fenntartó Vállalat egykori faiskoláját, és egy vizes területet, amely sajátos élőhelyet biztosít számos állat- és növényfajnak.

Az ötletbörze résztvevőinek mindenekelőtt az élőhely védelmét kell biztosítaniuk, ugyanakkor a parknak meg kell felelnie egy efféle létesítményekkel szemben támasztott mindenféle elvárásnak. A kezdeményezésre beérkező pályamunkákat egy nemzetközi zsűri bírálja el. Az első díj (a tervek elkészítése) áfa nélkül közel 6.3 millió lej, a második díj 120 ezer lej, a harmadik díj pedig 60 ezer lej. (A zsűri a döntését 2021. február 5. és 7. között hozza meg.)

További részletek az ötletbörzével kapcsolatban ITT, a menetrendjével kapcsolatban pedig ITT olvashatóak.

Mint ismeretes, a Keleti Park helyén eredetileg az önkormányzat aquaparkot szeretett volna létesíteni. A városvezetés (kiemelten Emil Boc polgármester és Dan Tarcea alpolgármester) minden korábbi ígérete ellenére, teljesen más elképzelés szerint osztott volna fel a területet. Azon ugyanis nem egy, hanem legalább három különböző beruházás valósult volna meg: a Therme cég által kivitelezett aquapark, egy újabb sportövezet, illetve egy újabb lakópark – és végül (a maradék 10-12 hektárnyi területen) helyet kapott volna a negyedére csökkentett Keleti Park is. (Erről bővebben ITT írtunk.)

A kolozsvári civilek tiltakozása azonban eredményes volt, így az önkormányzat meghátrált és inkább egy új parknak adott teret a helyszínen. (Amennyiben érdekel, hogy kik voltak ők és mivel próbálkoztak, ide kattintva elolvasható.)
(hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >