2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Először fordul elő, hogy késik a Laptyev-tenger befagyása

2020. október 25. 16:24, utolsó frissítés: 16:29

Emberi emlékezet óta először fordul elő, hogy a Szibériától északra fekvő Laptyev-tenger október végén még nincs teljesen befagyva – írja a G4media a Wired információira hivatkozva.


A Jeges-tengernek ez a peremvidéke számít a jég egyik legfontosabb „forrásának”, lévén, a hatalmas jégtömbök először itt alakulnak ki, majd haladnak fokozatosan keleti irányba, és szállítják a Szibériából származó tápanyagokat az északi vizekben élő planktonoknak. Ezek a tömbök tavasszal a Fram-szorosnál (a jéghegyek itt úsznak át Grönland és a Spitzbergák között az Atlanti-óceán északi vizeire) kezdenek kiolvadni. Ha a jég későn képződik Laptyevnél, akkor vékonyabb lesz és gyorsabban olvad majd ki tavasszal, a sarkvidéki planktonok pedig kevesebb tápanyagot kapnak, így pedig csökken a szén-dioxid abszorpció, ami tovább erősíti az üvegházhatást.

A Laptyev-tengert évente körülbelül 10 hónapig jég borítja, csak augusztusban és szeptemberben van a felszínen víz. Információk szerint a fagy késedelmét az Oroszország északi részén tapasztalt szokatlan meleg okozta. (g4media, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >