2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ritka felvételek: farkasfalkát filmeztek a neamți Tarkő-hegységben

2020. október 27. 17:09, utolsó frissítés: 17:27

Ritka felvételt tett közzé a Romsilva: egy Ștefan Ciotău nevű professzor farkasfalkát filmezett le a Tarkő-hegységben.


Romániában él az egyik legnagyobb farkaspopuláció Európában. Falkában vadásznak, általában olyan helyre űzve a prédát, ahol annak korlátozódik a sebessége, például egy folyó partjára.

A farkasok nagyon hatékony és óvatos vadászok, általában messzire elkerülik az embereket, ezért meglehetősen ritka Romániában, hogy lencsevégre kapják őket. Nagyon nagy szerepük van az ökológiai egyensúly fenntartásában. Naponta akár több tíz kilométert is megtesznek egy-egy zsákmány eléréséért, amikor támadnak, akkor elérik a 60 km/h óra sebességet.Egykor egész Európában elterjedt ragadozók voltak, mára azonban a kontinens nagy részében kiirtották őket. A WWF Románia szerint jelenleg 2500-2900 között példány élhet az országban. Itt is vadászták őket intenzíven, de a Kárpátok magaslatain túléltek. Jelenleg nagyjából két farkas jut 100 négyzetkilométerre.

Mára mér egész Európában védett állat, Romániában is tilos a hobbi szintű vadászata. Bár viszonylag sok van belőlük itthon, az élőhelyek elvesztése, az erdőkitermelések miatt könnyen veszélybe kerülhetnek populációk.

A Tárkő-hegység ezen erdészetében 23 farkas létezéséről tudnak, közülük sikerült hatot lencsevégre kapni. (via greenreport.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >