2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyert az Otus Egyesület: az ítélőtábla felfüggesztette két veszélyeztetett lúdfaj vadászatát

2020. november 02. 12:08, utolsó frissítés: 12:08

A marosvásárhelyi Ítélőtábla október 28-án hozott döntése felfüggeszti két lúdfaj vadászatát, amelyeknél a vadászati kvóták aggasztóan magasak voltak. Az ítélet nem végleges, de a kihirdetés pillanatától végrehajtandó.


Az Ítélőtábla elfogadta ezzel az Otus Egyesület által benyújtott kérést a Környezetvédelmi Minisztérium határozatával szemben és az 1400/2020-as kormányhatározat részleges felfüggesztése mellett döntött. A dokumentum a vadászható fajok kilövési számairól rendelkezik a 2020 – 2021 május 14 időszakra, köztük a nyári lúd (Anser anser) és nagy lilik (Anser albifrons) kilövési kvótáiról. A bíróság figyelembe vette a felfüggesztés hiányában felmerülő veszélyeket és a kormányhatározat kibocsátásának törvénytelen elemeit.A román állam képtelen volt azt biztosítani, hogy a vadászat ne veszélyeztesse a vadon élő madarak állományait, minden európai tagállam közös örökségét. A vadászati kvóták megállapításakor nem tartotta be az 79/409/EC Irányelv előírásait, amely a vadon élő madarak védelméről rendelkezik.

A román állam kudarcot vallott annak biztosításában is, hogy a vadászat ne veszélyeztesse úgy a vadászható, mint a vadászati tilalom alá eső madárfajok védelmét. A vonuló fajok esetében a vonulás vagy telelés közben végzett túlzott vadászat ugyanis teljesen hiábavalóvá teheti az Európa más országaiban megvalósított védelmi intézkedéseket.„Romániának kulcsfontosságú szerepe van vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) védelmében, hiszen a globális állomány közel fele nálunk tölti a telet. Ezek a madarak nagy lilikekkel alkotnak közös csapatokat, így a nem megfelelően szervezett vadászat a világ egyik legritkább lúdfajának létét veszélyezteti” - nyilatkozta Emil Todorov, Román Madártani Egyesület szakértője.Az Otus Egyesület arra inti Környezetvédelmi Minisztériumot, hogy azonnal vonja vissza a 1400/2020-es rendeletet és üljön le a szakmai és civil egyesületek hozzáértőivel tárgyalni a vadászati kvóták megállapításáról és a vadászat szervezéséről, olyan módszertanok alapján amelyek tudományos érvekre és világos szabályokra épülnek.

Szabó Andreea
ügyvéd, az Otus Egyesület képviselője úgy gondolja, hogy „ez az ítélet a civil közösség újabb sikere, ami jelzi a nem-kormányzati szervezetek szakmai érettségét és felkészültségét valamint a bíróságok érettségét, hiszen elismerik ezen szervezetek szakértelmét, amivel védeni próbálják az egészséges és ökológiailag kiegyensúlyozott környezethez való alkotmányos jogunkat”.

Papp Tamás
, a „Milvus Csoport” Egyesület elnöke: „Már a második romániai bíróság állapítja meg, hogy a vonuló fajok (jelen esetben a ludak) vadászati kvótáinak megállapítását nem tudományos adatokra alapozták és így veszélyeztetik a madarak populációit. Egyesületünk ezt többször is szóvá tette. Örülünk ennek a döntésnek, főleg annak hogy a ludaknak lesz végre egy zavarástól mentes vonulási és telelési időszakuk. Reméljük hogy ezek az ítéletek egy olyan jövőbe vezetnek, ahol a vadászati szabályok meghatározásánál Romániai természeti értékei jelentik a prioritást és nem egyes körök pillanatnyi pénzügyi érdekei.” (közlemény)

Fotók: Nagy Attila

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >