2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagyszabású tervek Kolozs megyében: zöld projektek, sport, oktatási és infrastrukturális fejlesztések

2020. november 04. 15:06, utolsó frissítés: 15:06

100 kilométer bicikliút megépítését, illetve erdősítést tervez Kolozs megye - jelentette be Alin Tișe megyei tanácselnök szerdai sajtótájékoztatóján a Transilvania Reporter összefoglalója szerint.


A portál azt írja, hogy három különböző útvonal megépítését tervezi a tanács:

* Kolozsvár – Szelicse – Csürülye – Magyarpeterd – Tordai-hasadék
* Tordai-hasadék – Torda
* Kolozsvár – Szelicse – Csürülye – Magyarléta – Tordaszentlászló – Járabánya – Bányahavas

A megyei tanácselnök szerint jelenleg a projekt a megvalósíthatósági tanulmányán dolgoznak. Úgy tervezik, hogy a bicikliutak a megyei utak mellett fognak haladni. A kivitelezés időtartama 2 év lenne. A megyei tanácselnök szerint, ha elkészülnek, akkor a megye más területein is fejlesztenék a bicikliút-hálózatot.

A tanácselnök ugyanakkor azt is bejelentette, hogy Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemmel és a Világbankkal együttműködve a megyei tanács a következő 10 évben 1 millió fát akar elültetni. A Clujul milion néven futó projektben azokon területeken akarnak erdősíteni, ahol jelentős hiány van fából. A projekt célja a levegő minőségének és az életminőségnek a javítása, a biodiverzitás növelése és a leromlott ökoszisztémák javítása. A projekt a következő időszakban fog elkezdődni, és becslések szerint évente mintegy 100 ezer facsemetét fognak elültetni, amit állítólag az egyetem ingyenesen fog biztosítani.

A tanácselnök emellett a következő négy évre jelentős iskolai fejlesztéseket ígért. Egyrészt bevezetnék minden iskolába az ivóvizet, mert jelenleg a megye 423 oktatási intézményéből 44-ben ez még hiányzik, másrészt minden iskolában biztosítanák az internetet. A jövő év végéig ugyanakkor befejeznék az összes megyei út modernizációját. Eddig 930 kilométernyi utat aszfaltoztak újra, és még 225 kilométer van hátra.

Ezen kívül Csürülye községben multifunkcionális sportkomplexumot terveznek 5, a FIFA és az UEFA által is elismert focipályával, 2 kosárpályával, 60 férőhelyes sporthotellel, illetve orvosi rendelővel. Ehhez az anyagi forrásokat kormányzati pénzből fedeznék. Ugyanakkor európai alapokból egy 800 férőhelyes gyerekkorházat is építenének 120 millió euróért, sőt, egy transzplantációs központ is készülne a következő 3 évben 98 százalékban EU-s támogatásból. Ebben tüdő-, szív- és májátültetéseket végeznének. (transilvaniareporter)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >