2021. április 18. vasárnapAndrea, Ilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemzetközi programmal védik a madarakat a nagyfeszültségű távvezetékek által okozott balesetektől

2020. november 12. 19:25, utolsó frissítés: 19:36

Nemzetközi programmal védik a madarakat a nagyfeszültségű távvezetékek által okozott balesetektől - közölte a MAVIR Zrt csütörtökön az MTI-vel.


A klímaválság következményei miatt a vadon élő madárfajok védelme minden eddiginél fontosabbá vált. Számukra a legnagyobb fenyegetést az áramütés és az elektromos vezetékekkel való ütközés jelenti, amelyek több ezer olyan pusztulást és sérülést okoznak, amik elkerülhetők lennének - olvasható a közleményben.

Mint írják, ezeket a fenyegetéseket akarja csökkenteni az Európai Unió LIFE programjából támogatást nyert Dunai szabad égbolt (Danube Fee Sky) projekt. A programban több mint 245 kilométer hosszú, kiemelt jelentőségű távvezeték láthatósága növekszik majd, valamint a legveszélyesebb oszlopok közül több mint 3200-at alakítanak át a madarak biztonsága érdekében.

A széleskörű, határokon átnyúló együttműködésnek köszönhetően több európai madárfaj Duna menti vándorlási útvonala, pihenőhelye és telelőhelye mentesülhet a probléma alól.A terv megvalósításának több mint 5 éve alatt a 7 országból érkező 15 partner szoros együttműködést alakít ki, valamint a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazza a madarakat fenyegető veszélyek megelőzése érdekében.

A távvezetékekkel és a közművek egyéb szerelvényeivel való kölcsönhatás okozta madárpusztulást több mint 380 madárfaj esetében dokumentálták, beleértve a kritikus mértékben veszélyeztetett madarakat is. A projekt területén mintegy 2074 kilométer hosszúságban 8 típusú, a madarakra veszélyes lengővezeték található, ezek nagy veszélyforrást jelentenek 12 faj telelő és költő populációjára nézve - emlékeztet a kommüniké.

A szeptember 1-jén indult Danube Free Sky Life projekt magyarországi partnere a Mavir Zrt. A program a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Fertő-Hanság Nemzeti Park területét keresztező nagyfeszültségű távvezetékek térségében valósul meg - áll az összegzésben.

A romániai partner a Duna-delta Bioszféra Rezervátum Adminisztrációja, ahol 100 középfeszültségű oszlopot szigetelnek le. Továbbá 30 kilométernyi középfeszültségű, illtve 5 kilométernyi magasfeszültségű vezetéket tesznek láthatóvá.

A projekt 7 ország - Szlovákia, Ausztria, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Bulgária és Románia - területén valósul meg, összköltsége pedig 6,6 millió euró. (MTI, paginademedia.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >