2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nincs rajta az EU-s invazív fajok feketelistáján a parlagfű és a fehér akác

2016. szeptember 26. 13:35, utolsó frissítés: 2016. október 04. 16:47

Közös, uniós feketelistára kerülhetett volna a parlagfű, ám az Európai Unió ezzel foglalkozó albizottságában leszavazták a javaslatot - írja a hvg.hu. A közös uniós lista 2016 augusztusában lépett hatályba, eddig nagyrészt csak szakmai körökben terjedt el a híre.

>> Az erről szóló határozat az Európai Bizottság honlapján >>

Régi terv, hogy legyen egy ilyen lista az Európában nem őshonos, úgynevezett invazív vagy inváziós fajokról. Összeállítását az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatóságának egy bizottságára bízták. A fehér akác és a parlagfű lekerült a listáról. Többek között az allergén növény elterjedése miatt súlyos egészségügyi következményekkel megbirkózni kénytelen Magyarország is emellett szavazott.

Az EU közös növény- és állatfajlistáján szereplő inváziós idegenhonos fajok egyedeire szigorú szabályok vonatkoznak, így például tilos az egész EU területén természetbe kibocsátani, vagy forgalomba hozni akár egyetlen példányt is, de a behozatalra, tartásra, tenyésztésre, szaporításra, szállításra, kereskedelemre és felhasználásra is hasonlóan szigorú szabályok vonatkoznak.

A hvg-nek az illetékes magyarországi Földművelésügyi Minisztérium a parlagfű kihagyása kapcsán azzal érvelt, a növény „nem felelt meg a jegyzékre kerülés kritériumainak”, mert az EU-rendelet olyan fajokból állította össze a listát, amelyek terjedése káros hatással van a biológiai sokféleségre. Vagyis prioritása volt a biológiai sokféleségre „bizonyítottan negatív hatást gyakorló inváziós fajoknak”, és ha egy fajnál vannak is „egyéb ismert negatív hatások, mint az emberi egészség és a gazdasági hatások, azok csak az első kitétel fennállása esetén vehetők figyelembe” – magyarázták. Az ugyanis nem célja a rendeletnek, hogy „a kizárólag, vagy elsősorban egészségügyi hatással rendelkező inváziós fajok ellen” fellépjen. Vagyis mivel a parlagfű egészségügyi hatásai ugyan aggasztóak, de „nincs bizonyíték”, hogy a biológiai sokféleségre negatív hatást gyakorol, a tagállamok nem támogat(hat)ták a listára kerülését.

A fehér akác teljesítette volna a feltételt, mivel nagyon agresszív invazív faj, viszont sokak számára fontos haszonnövény. Feltehetően Magyarország a termelők nyomására állt ki amellett, hogy lekerüljön a listáról.

A TOTB-nek még 2014-ben, a lista véglegesítése előtt Fenesi Annamária biológus, inváziós növényfajokkal foglalkozó kutató azt nyilatkozta, mind a parlagfűnek, mind a fehér akácnak föl kellene kerülnie a listára, előbbit "biztos befutónak" tartotta. "Mivel az idegenhonos inváziós fajok terjedése nem ismer országhatárokat, országok közötti összefogás szükséges a megfékezésük érdekében. Néhány európai ország (Ausztria, Olaszország, Magyarország) a jól kigondolt és működő törvényeik dacára sem tudnak megszabadulni a parlagfűtől, ha a szomszédos országokból újra és újra behurcolják a faj magjait. Ezért is szükséges az egységes szabályok megteremtése az Európai Unió szintjén" - magyarázta a szakértő.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >