2021. január 24. vasárnapTimót
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USA újra csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez, az ENSZ főtitkára klíma-vészhelyzetet hirdetne

2020. december 13. 12:00, utolsó frissítés: 12:00

Joe Biden, az Egyesült Államok megválasztott elnöke bejelentette, hogy országa heteken belül újra csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez. Az USA – Donald Trump döntése nyomán – novemberben lépett ki az megállapodásból.


„A világ öt éve azért fogott össze, hogy tető alá hozza a klímaváltozásról szóló Párizsi Egyezményt. Az Egyesült Államok 39 nap múlva újra csatlakozik a megállapodáshoz” – tweetelte épp a párizsi megállapodás ötödik évfordulójának napján Biden.

Arra fogjuk ösztönözni a világot, hogy tegyen további és gyorsabb lépéseket a klímaválság megoldásáért – tette hozzá a megválasztott elnök.
Elődje utasítására Washington november elején lépett ki az egyezményből.

A 2016-ban életbe lépett egyezményt aláíró országok – a többi között – azt tűzték ki célul, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentése érdekében az átlaghőmérséklet emelkedését megpróbálják legalább 2 fok alatt tartani az iparosodás előtti szinthez képest.

Ugyanakkor klíma-vészhelyzet kihirdetését javasolta az ENSZ főtitkára a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény aláírásának ötödik évfordulóján tartott klímacsúcson. Az online nemzetközi fórumon Antonio Guterres arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi kötelezettségvállalások már nem elegendőek.

"Tagadhatja-e még bárki, hogy súlyos vészhelyzet van? Kérek minden vezetőt, hogy hirdessen klíma-vészhelyzetet, egészen addig, amíg országa nem éri el a karbonsemlegességet" – mondta ez ENSZ főtitkára, Antonio Guterres.
A Párizsban elfogadott vállalásokkal nemhogy a vágyott 1,5 Celsius fokos maximális növekedés nem tartható, de ha az országok nem szigorítanak, három fokot is emelkedhet a hőmérséklet. A francia elnök is további szigorítást javasolt.

"Mindenkinek növelnie kell a 2030-ra kitűzött vállalásait és 2050-re mindenkinek el kell érnie a karbonsemlegességet. Ez a kötelességünk a bolygó legkiszolgáltatottabb országaival szemben, akik a múlt hibái miatt kerültek ilyen helyzetbe. És kötelességünk a fiatalok és a következő nemzedékek miatt is" – mondta francia elnök, Emmanuel Macron.

A videokonferenciáról több fejlett gazdaságú ország is hiányzott, köztük Ausztrália, Brazília és Dél-Afrika és az Egyesült Államok (mivel az online fórum időpontjában épp nem voltak tagok). (euronews.com, hírszerk.)

Fotó: Karsten Würth/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >