2021. január 24. vasárnapTimót
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rengeteg maszk szennyezheti majd az óceánokat, amelyek 450 év alatt bomlanak le

2020. december 29. 10:26, utolsó frissítés: 10:27

Az OceansAsia hongkongi környezetvédő szervezet jelentése szerint körülbelül 1,5 milliárd egészségügyi maszk kerülhet a világ óceánjaiba a koronavírus-járványt követően – írta meg a Digi24.


Mint írják, becsléseik szerint körülbelül 52 milliárd maszkot használt az emberiség idén a járvány miatt, ennek körülbelül 3%-a a tengerekbe és óceánokba kerül majd, szennyezve a vízi ökoszisztémát.

A maszkok olyan műanyagszármazékokból készülnek, amelyeket nehéz újrahasznosítani, ezt nehezíti a fertőzés veszélye is – áll a jelentésben.

Egy maszk körülbelül 3-4 gramm, így számításaik szerint körülbelül 6 800 tonna műanyag veszélyeztetheti a tengerek és óceánok élővilágát.

A jelentés külön kifejti: a mikroműanyagok mellett az élőlényekre talán még nagyobb veszélyt jelenthetnek a rögzítést biztosító rugalmas pántok, ezért javasolják, hogy a maszkok szemétbe dobása előtt tépjék le ezeket az emberek. Miami partjainál már találtak olyan halat, ami a rögzítő pánt miatt pusztult el – írják.

Javaslataik szerint „ha van erre lehetőség”, akkor szövetből készült védőmaszkot használjanak az emberek, mert a nem megfelelő hulladékgazdálkodás következtében óriási kárt okozhatunk a vízi környezetnek. (digi24, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >