2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy tervezet szerint csomagolási adót vetnének ki a palackokra és sörös dobozokra, amit vissza lehet igényelni

2021. január 14. 14:29, utolsó frissítés: 14:29

A környezetvédelmi minisztérium egy tervezete szerint 2022-től minden romániai lakos külön 50 banit fizet a megvásárolt üveg- és műanyag palackok, valamint az alumínium dobozok után. A „csomagolásért járó garanciát” vissza lehet igényelni, amennyiben a megvásárolt palackokat és dobozokat üresen, tisztán, szelektív válogatás után visszavisszük az üzletekhez – írta meg a Digi24.


Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elmondta, a következő hetekben mutatják be a tervezetet, amelynek célja, hogy sokkal hatékonyabbá tegyék a szelektív hulladékgyűjtést az országban.

A tervezet minden olyan műanyag, alumínium és üveg palackra vonatkozik, amelyek legfeljebb 3 liter űrtartalmúak, kivételt képeznek a tejüzemi csomagolások. Mindezek visszaszolgáltatása során az üzletek pénz, utalvány vagy értékpapír formájában visszatérítik a „csomagolási adónak” nevezett összeget.

A környezetvédelmi tárca vezetője elmondta: rövid idő áll rendelkezésükre és nagy nyomás nehezedik rájuk, ezért 2022-től el kell indítani a programot. Addig pedig még rengeteg teendő van.

„Mindezt azért tesszük, hogy változzon az emberek mentalitása. 50 bani nagyon soknak számít egy üveg, vagy egy doboz után, remélem, hogy ezáltal jobban tudjuk mozgósítani őket” – mondta el Tánczos. (digi24, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >