2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A lég- és környezetszennyezés tömeges migrációhoz vezet. Most már jogi példa is van ennek alátámasztására

2021. január 17. 17:11, utolsó frissítés: 17:22

Azt már korábban is többen mondták, hogy a légszennyezés és egyéb környezetrombolás tömeges migrációhoz vezethet, de a héten hozott francia bírósági döntés abban tekintetben mérföldkőnek számít, hogy ezt egy jogi érvelésben is elfogadták. Az esetről a The Guardian számolt be.


A bordeaux-i fellebbviteli bíróság egy 40 éves asztmás bangladesi férfi ügyét tárgyalta, akit korábban kiutasítottak az országból. A bíróság viszont elfogadta a férfi ügyvédjének azt az érvelését, hogy hazája légszennyezettsége miatt a kitoloncolás az egészsége állapotában súlyos romláshoz, és esetleges korai halálához vezethet, és hatályon kívül helyezte az ellene hozott kiutasítási végzést, mondván a származási országában „a légszennyezés miatt légzései patológiájának a súlyosbodásával kell szembesülnie”.

A The Guardian által idézett kutatások szerint Banglades a levegőminőség tekintetében a 179. helyet foglalta el 2020-ban a világ országai között, a finom részecskék koncentrációja a levegőben az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott maximum hatszorosa volt.

Sailesh Mehta, aki környezetvédelemmel kapcsolatos esetekre szakosodott jogász, a lapnak elmondta: „A migráció és a környezet pusztulása közötti kapcsolat egyértelmű. Azzal, hogy a globális felmelegedés miatt bolygónk egy része lakhatatlanná válik, a tömeges migráció általános lesz. A levegő és a víz szennyezése nem tartja be az országhatárokat. Megállíthatjuk, hogy a humanitárius és politikai válság egzisztenciális váljon, de a vezetőinknek most cselekedniük kell.”

„Jogunk van tiszta levegőt lélegezni. A kormányok és a bíróságok kezdik elismerni, hogy ez egy alapvető emberi jog. A probléma nemcsak Bangladesben és a fejlődő világban van jelen. A légszennyezés évente körülbelül 200 000 halálesetet okoz az Egyesült Királyságban. Világszerte minden negyedik halál a szennyezéshez köthető” - részletezte.

„A légszennyezés évente 7 millió ember korai halálát okozza, érthető, ha az emberek vándorolni kénytelenek a tiszta levegő után, hogy megőrizzék az egészségüket. A légszennyezés globális közegészségügyi katasztrófa, amely nem kapja meg a kellő figyelmet, mert a következtében elhunyt emberek többsége szegény vagy más módon kiszolgáltatott” - nyilatkozta a lapnak David R Boyd, az ENSZ emberjogi és környezetvédelmi jelentéstevője. Az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának egy évvel ezelőtti döntése szerint jogellenes, ha az államok olyan embereket toloncolnak vissza országukba, ahol életüket veszélyeztetheti a klímaválság.

A Környezeti Igazságosság Alapítvány (Environmental Justice Foundation) szerint az éghajlati válság miatt 1,3 másodpercenként egy ember kénytelen elhagyni otthonát és közösségét. A következő évtizedben várhatóan több tízmillió ember kényszerül elköltözni otthonából a globális felmelegedés miatt.

címoldali fotó: analogicus képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >