2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USA visszatér a párizsi klímaegyezménybe. Az ENSZ további vállalásokat vár Biden elnöktől

2021. január 21. 10:14, utolsó frissítés: 10:37

Szerdán, néhány órával a beiktatását követően Joe Biden aláírta azt a határozatot, mely az Egyesült Államok újbóli csatlakozásáról szól a párizsi klímavédelmi megállapodáshoz.


Az egyezményt 2015-ben kötötték, célja pedig főként az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Biden elődje, a szerdán leköszönt Donald Trump 2019-ben értesítette az ENSZ-t az USA kilépési szándékáról, az intézkedés pedig 2020 novemberében vált hatályossá.

Úgy fogunk harcolni a klímaváltozás ellen, mint még eddig soha” – jelentette be Biden az aláírást követően. Az új elnök egyébként még a választási kampányban megígérte, hogy amennyiben nyer, a mandátuma első napján visszatéríti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe.

Joe Biden egyébként összesen 15 rendeletet írt alá szerdán, melyek között szepel pl. az, hogy feloldja a főként muszlim többségű országokra vonatkozó beutazási tilalmat; felfüggeszti a kilakoltatásokat és a diákhitelek visszafizetését a koronavírus-járvány időszakára; kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi intézmények területén; leállíttatja a Keystone XL nevű olajvezeték építését Kanada és az Egyesült Államok között; illetve megvonja az anyagi támogatást az USA és Mexikó között tervezett fal építésétől.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres „melegen üdvözölte” az intézkedést, azonban kifejtette: ennél többet vár el az USÁ-tól a környezetvédelem terén.

Türelmetlenül várjuk, hogy az Egyesült Államok vezető szerepet vállaljon a globális szintű erőfeszítésekben a karbonsemlegesség elérése érdekében” – nyilatkozta. Hozzátette: új hozzájárulásra is vár az USA részéről, ambíciózus terveket szeretne látni a következő 10 évre vonatkozóan. (g4media.ro, agerpres.ro, telex.hu, hírszerk.)

Fotó: Joe Biden és António Guterres. Forrás: Facebook, Wikipedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >