2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A légszennyezés csökkentésével évente több mint 50 ezer halálesetet lehetne megelőzni Európában

2021. január 22. 16:13, utolsó frissítés: 16:13

Ha a levegőszennyezést sikerülne a WHO által ajánlott szintre csökkenteni, az évente több mint 50 000 halálesetet akadályozna meg Európában - derül ki egy január 20-án közzétett, gyors fellépést sürgető tanulmányból - tájékoztat az AFP.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a légszennyezés évente több mint hétmillió ember halálát okozza világszerte, ugyanakkor számos betegséget idéz elő, és a munkahelyről való távolmaradást is maga után vonja.

A PM2,5 finomrészecskék WHO által javasolt küszöbértéke átlagosan 10 mg/m3 évente, a nitrogén-dioxid (NO2) esetében pedig átlagosan 40 mg/m3 évente.

A finomrészecskék egészségre gyakorolt káros hatása bizonyított, és városi környezetben fokozottan tetten érhető (elhalálozás, szív- és érrendszeri, illetve légzőszervi betegségek, terhességi és magzati fejlődési zavarok stb.).

A Lancet Planetary Health folyóiratban megjelent tanulmány 1000 európai városban mutatta ki azoknak az elhalálozásoknak a számát, amelyek a két említett szennyező anyaggal állnak kapcsolatban.

A kutatók szerint a WHO ajánlásainak betartása évente 51.213, idő előtt bekövetkező halált akadályozhat meg.A tanulmány arra világít rá, hogy sok város még mindig nem tesz meg mindent a légszennyezés leküzdése érdekébenében - jelentette ki Mark Nieuwenhuijsen, a barcelonai globális egészségügyi intézet (ISGlobal) munkatársa.

A légszennyezéssel összefüggő halálozások száma városonként változó. A legérintettebbek az olaszországi Pó folyó mentén elterülő települések, valamint Lengyelország és Csehország bizonyos települései.

Az ellentétes póluson Izland fővárosa, Reykjavík, valamint a norvégiai Tromso, a svédországi Umea és a finnországi Oulu áll, ezeken a településeken a legkisebb a légszennyezés okozta halálesetek száma.

Átlagban a városi lakosság 84 százaléka van kitéve a WHO által ajánlottnál magasabb PM2,5-ös finomrészecske-koncentrációnak, és 9 százaléka a túl magas NO2-szintnek.

A tanulmány szerzői között van Sasha Khomenko is, aki fontosnak tartja, hogy olyan intézkedések szülessenek, amelyek alkalmazkodnak a helyi viszonyokhoz és a légszennyezettség helyi szintjéhez. A változtatásokat a közúti forgalom, az ipar, a repülőterek és kikötők, valamint a fa- és szénalapú fűtés terén kell meghozni.(agerpres)

Fotó: Pexels/Pixabay

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >