2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Földrengés volt Antarktiszon- kitelepítik az érintetteket

2021. január 24. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Erős földrengés volt szombat este az Antarktiszhoz tartozó Déli-Shetland-szigeteknél, közel Chile legnagyobb antarktiszi bázisához, az Eduardo Freihez. A 7-es erősségű rengés miatt a chilei belügyminisztérium cunamiriadót rendelt el, és elrendelték a bázis és a mellette lévő falu, Villa Las Estrellas kiürítését, néhány óra múlva azonban feloldották a szökőárriadót.

A rengés közép-európai idő szerint vasárnap hajnali fél egykor történt, középpontja pedig a chilei bázistól 210 kilométerrel keletre a tengeren, tíz kilométeres mélységben volt.

A György Király-szigeten lévő bázis a chilei légierőé, és 1230 kilométerrel délre van a dél-amerikai kontinenstől. Villa Las Estrellas faluban van egy kórház, egy iskola, egy bank, egy kis áruház, egy postahivatal és egy kápolna. Nyáron legfeljebb 150 ember tartózkodik a területen, télen körülbelül 80.

Chile a világ egyik legföldrengésveszélyesebb országa: 2010-ben Concepción városban volt egy 8,8-es erősségű rengés, amely több mint ötszáz ember halálát okozta, és hatvan évvel ezelőtt Chile szenvedte el a valaha mért legsúlyosabb földrengést, 9,6-es erősségűt, az ország déli részén lévő Valdiviában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >