2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Márciustól Baróton is külön lehet gyűjteni a szerves hulladékot

2021. február 03. 12:15, utolsó frissítés: 12:15

Európai uniós kötelezettségnek tesz eleget Románia azzal a jogszabállyal, amellyel a biológiailag lebomló hulladékok szállítását külön írja elő. 2021 január 1-ével lépett érvénybe az a törvény, amely kötelezi a városlakókat a három irányú hulladékgyűjtésre: azaz az újrahasznosítható anyagok (üveg, fém, papír, műanyag), a szerves anyagok, illetve a vegyes hulladék szelektálására.


A törvényes kötelezettségnek eleget téve Sepsiszentgyörgy után Baróton is lehetővé válik a lebomló hulladék gyűjtése, amelyet a továbbiakban is a TEGA szállít. A törvény csak városokra vonatkozik, tehát csak Barót városát érinti (Bibarcfalvát, Bodost, Köpecet, Miklósvárt és Felsőrákost nem).

Máthé László, a TEGA igazgatója elmondta: „Azt szeretnénk, ha március elejétől tudna működni a rendszer, ami azt feltételezi, hogy addig minden háztartásnak legyen lehetősége külön helyre gyűjteni a lebomló hulladékot. A tömbházak esetében ez azt jelenti, hogy új konténerek jelennek majd meg, amelyeket piros címkével láttunk el, ezen, ahogy minden más kukán is, írja, hogy milyen típusú hulladékot gyűjtünk benne. A sepsiszentgyörgyi tapasztalatok pozitívak, bízunk benne, hogy Baróton is nyitottan fogadják az újdonságot. A gyűjtőedények mellé szórólapot is adunk, munkatársaink válaszolnak a kérdésekre szívesen, akár Facebookon is lehet hozzánk fordulni”.

A TEGA február 15-től kezdődően a magánházakhoz egy-egy 120 literes gyűjtőedényt juttat el. Az ezekbe gyűjtött lebomló hulladékokat minden pénteken szállítják március 5-től. A tömbházak lakói ingyenesen kapnak egy fedő nélküli vedret, hiszen nem jellemző, hogy sokáig tartsák a házban a romlékony hulladékot: az így összegyűlt anyagot a tömbházhoz legközelebbi gyűjtőponton kihelyezett biológiailag lebomló konténerbe üríthetik. A tömbházak lakói február 22-től kezdődően vehetik át a vedreket, a gyűjtés ez esetben is márciusban indul.

A TEGA fontosnak tartja leszögezni, mi kerülhet a lebomló anyagok közé és mi nem: lebomlónak minősül minden növényi hulladék, a száraz virág, a zöldségek-növények, illetve ezek héja, ebbe a kategóriába sorolható bármi, ami szerves anyag, beleértve az ételmaradékokat is. A TEGA arra kéri a lakosságot, hogy ne dobjanak a lebomló hulladékok közé műanyag zacskókat: ha a hulladékot ilyenben vitték a gyűjtőhöz, akkor azt dobják a vegyes hulladékok közé (a szennyezett műanyag már nem minősül szelektívnek). (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >