2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Történelmi döntés: bíróság marasztalta el a francia államot a klímavédelmi intézkedések elmulasztása miatt

2021. február 04. 10:54, utolsó frissítés: 10:54

Felelősnek mondta ki szerdán a francia államot az éghajlatváltozás elleni küzdelem elmulasztásában egy francia bíróság, amelyhez négy francia civil szervezet nyújtott be keresetet egy több mint 2,3 millió ember által aláírt petíció kíséretében.


A párizsi közigazgatási bíróság elismerte az ökológiai kár meglétét, de két hónap haladékot adott az államnak arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása elleni küzdelemben tett kötelezettségvállalásai tiszteletben tartására meghozza a kellő intézkedéseket.

"A megtett kötelezettségvállalásai mértékében, amelyeket nem tartott tiszteletben (...) az államra felelősként kell tekinteni a megállapított ökológiai kár egy részében" - fogalmaztak a bírók, akik egyeurós jelképes kártérítés megfizetésére kötelezték az államot a környezetvédő egyesületek javára.

A bíróság összességében elfogadta az állami jelentéstevő megállapításait, akit január közepén hallgatott meg, és aki azt javasolta a bíróságnak, mondja ki a francia állam felelősségét, amiért a saját maga által célként kitűzött irányt az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében nem tartotta be.

A bíróság ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a mulasztás nem vonatkoztatható magukra a kitűzött célokra, és azt ígérte, hogy záros határidőn belül maga kéri fel az államot, hogy hozzon kiegészítő intézkedéseket az éghajlatváltozás ellen.

Az állam nevében Barbara Pompili, az ökológiai átmenetért felelős miniszter közleményben jelezte, hogy a kormány tudomásul veszi a bíróság döntését, miután továbbra is elkötelezett az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, tudatában van a legitim elvárásoknak, és figyel a civil szervezetek felszólításaira.

A keresetet benyújtó egyesületek szerint "hatalmas előrelépés a francia jogban" annak elismerése, hogy törvénytelen az, hogy a francia állam nem tartja be a saját klímavállalásait. (mti)

Kiemelt kép: Grégory ROOSE képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >