2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

45 hektáron terül majd el a kolozsvári Keleti Park - megvan a pályázat nyertese

2021. február 08. 19:42, utolsó frissítés: 19:42

A kolozsvári Keleti Park 45 hektáron fog elterülni, és négyszer nagyobb lesz mint a város szívében található Sétatér. A terület mintegy 70 focipályának, vagy 740 teniszpályának felelne meg.


A kialakítására meghirdetett ötletbörzére beérkező pályázati munkák elbírálása is megtörtént, és a városháza kihirdette a nyerteseket. Az I. díjat a Metapolis Architects, az Ana Horhat Tájrendezési Stúdió és az Atelier Mass Építészeti Iroda által készített projekt nyerte el.

A zsűri értékelése szerint a nyertes csapat a Keleti Parkot egy összefüggő térként képzeli el, ahol a védett vizes élőhely fokozatosan lényegül át egy csendes, nagyszerű, nyitott terekkel rendelkező parkká. A projekt ügyesen ötvözi a vizes élőhely folyékonyságát a faiskola ortogonális szerkezetével, minimális eszközökkel hangulatossá varázsolva a teret, amely idővel a jövőbeli igényekhez is igazítható lesz. A zsűri tagjai: Catherine Mosbach, franciaországi tájépítész, Peter Veenstra holland kert- és tájépítész, Catherine Franceschi-Zaharia geográfus, Toader Popescu, Tamina Lolev, Radu Ponta építészek, valamint Cristian Domșa zöldövezetek kialakítására szakosodott specialista. A zsűri nemcsak első, hanem második és harmadik helyezést is hirdetett, a dobogós végzősök pénzjutalomban részesülnek.

A mintegy 6.3 millió lejre becsült szerződés költségeit vissza nem térítendő európai forrásokkal fedezné az önkormányzat. Az egyetlen kevésbé jó hír a projekttel kapcsolatosan az, hogy mindössze 2022-ben kezdődik el a kialakítása, azaz még várni kell amíg ténylegesen megcsodálhatjuk élőben is a papíron remekül mutató parkot.

A nyertes pályázatok látványterveit többek között Oláh Emese alpolgármester Facebook-oldalán lehet megcsodálni, ahol a városvezető megosztotta a hírt. (hírszerk.)

Közzétette: Oláh Emese – 2021. február 8., hétfő

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >