2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elérhető Az erdő felügyelője alkalmazás, de máris kritizálják

2021. február 11. 19:20, utolsó frissítés: 20:28

Február 10-én, szerdán 18 órától elérhető Az erdő felügyelője (Inspectorul Pădurii) nevű alkalmazás új verziója. Az applikáció lehetővé teszi, hogy az állampolgárok a SUMAL 2.0 adatbázisán keresztül ellenőrizzék a faanyag-szállítmányok törvényességét - tájékoztat az RMDSZ csütörtöki közleménye.


A program minden internethozzáféréssel rendelkező eszközről és a www.inspectorulpadurii.ro honlapon is elérhető.

A Speciális Távközlési Szolgálat (STS) fejlesztésekért felelős csapata Android és iOS operációs rendszerre is adaptálta a programot, amely a GooglePlay és az AppStore alkalmazásboltokban egyaránt megtalálható.

Az alkalmazással hozzáférhetővé válnak az elektronikus kísérőlevelek és az értékakták.

A térképen az elmúlt 96 órában kibocsátott szállítólevelek jelennek meg. Ezek között a rendszámtábla, az elektronikus kísérőlevél kódja, az értékakta száma vagy a szállítmány típusa (lerakat, kivágási hely, EU-n kívüli stb.) alapján lehet keresni.

A kísérőlevelek következő adatai nyilvánosak:

- a szállítmány típusa,
- eredete,
- a szállítólevél kódja,
- a jármű rendszámtáblája,
- a kísérőlevél kibocsátásának dátuma és időpontja,
- a kísérőlevél érvényességének időtartama,
- információk az érintett entitásokról,
- a teljes és a fafajokra lebontott mennyiség,
- fényképek a szállítmányról.

Abban az esetben, ha a felhasználó olyan szállítmányról akar megtudni információkat, amelynek az elektronikus kísérőlevele több mint 96 órája volt kiállítva, ezt írásban kell kérvényeznie a közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésről szóló 2001/544-es törvény alapján a solicitari544@mmediu.ro címen, és legtöbb 10 napon belül választ kap.

A szállítmány útját a célbaérés után még 24 óráig lehet megtekinteni.

A dokumentum az értékakták tekintetében kifejti: a térképen az erdészetek által kiállított összes értékakta az éppen aktuális állapotában jelenik meg (jóváhagyott, engedélyezett stb.). Lehetőség van arra, hogy különböző szűrőket beállítva célzottan keressünk az értékaktát kiállító erdészet, az értékakta állapota vagy száma alapján.

Az érdeklődők Az erdő felügyelője alkalmazással kapcsolatosan bővebb információt a SUMAL 2.0 telefonos ügyfélszolgálatán keresztül kaphatnak a 0314337799-es telefonszámon - írja az RMDSZ közleménye.(agerpres)


A rendszert azonban sok kritika érte máris, az Agent Green, a Declic, a WWF és a Greenpeace közleményben adott hangot kifogásainak. Mint írják: abuzív módon eltitkol a rendszer olyan adatokat, melyek szükségesek lennének ahhoz, hogy az állampolgárok felügyelni tudják a fakitermelést és a -szállítást, és hatékonyan tudják segíteni a famaffia elleni küzdelmet.

Kifogásolják, hogy nem teszi lehetővé a szállítmányok ellenőrzését azokon a pontokon, ahol ezek elhagyják az erdőt. Az erdő felügyelője alkalmazáson túl magával a SUMAL2.0 rendszerrel is elégedetlenek.

Ráadásul nemcsak a zöld civilek elégedetlenek, a SUMAL2.0 miatt a fakereskedők és feldolgozók szervezetei is számos kifogással éltek. Arra panaszkodnak, hogy a megnövekedett bürokrácia miatt visszesett a tevékenységük kb. az 1/3-ára. Kérik, hogy oldják meg valahogy az illegális fakitermelés problémáját, mert ők sem örülnek az olyan konkurenciának a piacon, mely a törvények megkerülésével tesz szert előnyökre. (g4media.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >