2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Volt Romsilva-alkalmazottból és fakitermelő cégtulajdonosból lett környezetvédelmi aktivistát javasol a Környezetvédelmi Őrség élére az USR

2021. február 12. 13:37, utolsó frissítés: 13:37

Az USR országos választmánya csütörtök esti döntése értelmébe Octavian Berceanu lesz a Környezetvédelmi Őrség új vezetője.


Berceanu, aki végzettségére nézve erdőmérnök, a Romsilva állami erdővállalatnál dolgozott 1999-2003, és 2004-2007 között. Ezekben az időszakokban két fakitermelő vállalatnál is tulajdonos volt, és több lap is cikkezett arról, hogy neki kellett engedélyeznie ezeknél adott esetben a fakitermelést. Ő azt állítja, nem így volt, hanem amikor a Romsilvánál dolgozott, akkor máshol nem, sosem egy időben töltött be tisztséget állami és magánvállalatban.

Minden esetre, amint a Romsilva tisztségei lejártak, más olyan cégekben volt tulajdonos, amelyek fakereskedelemmel foglalkoztak. Amúgy a CV-jében azt állítja, hogy lelkes környezetvédő, főleg az erdők védelme iránt elkötelezett. Az utóbbi években a bukaresti önkormányzat állandó bizottságának tagja, és a szenátus környezetvédelmi tanácsának is tagja volt. A fővárosban az illegális szemétlerakások ellen kampányolt.

A Környezetvédelmi Őrség kulcsfontosságú szerv a hazai természetvédelemben és az illegális fakitermelés elleni harcban, hiszen hatáskörükbe tartozik a természeti károk felmérése és a károkozók szankcionálása is.

Az USR-n belül Mihai Goțiu volt szenátor volt még esélyes arra, megszerezze a pozíciót. Goțiut főleg a párt régebbi, "zöld" szárnya támogatta.

AZ USR-PLUS a kormánykoalíciót megelőző tárgyalásokon vívta ki, hogy ők javasolhassanak a hivatal élére jelöltet. (hírszerk.)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >