2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nemcsak műanyagszemét úszik le nagy mennyiségben a Szamoson, most már nehézfémszennyezést is jeleztek (frissítve)

2021. február 18. 09:54, utolsó frissítés: 12:21

Nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából - tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-t.


Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Az egyelőre ismeretlen összetételű és mennyiségű szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása
érdekében az OVF főigazgatója elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését, melynek célja a védekezési munkálatok összehangolása és vezetése. A vízügyes szakemberek mindaddig folyamatosan látják el a védekezéssel összefüggő feladataikat, amíg az indokolt - áll az OVF közleményében. (MTI)
----------
FRISSÍTÉS: Folyamatosan vesznek mintákat a Szamosból és értékelik azokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai azután, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül Romániából eredő nehézfémszennyezésről kapott tájékoztatást. A csütörtökön, Csengernél hajnali kettőkor vett mintában az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel.

A Krónika napilap azt is megtudta, hogy a szerdán lehullt számottevő csapadék következtében a Nagybánya közeli Miszbánya térségében a Câmpurele bánya bezárt tárnái teltek fel, és emiatt jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Lápos folyóba, majd onnan a Szamosba, amely aztán Magyarországig is eljutott.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >