2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felmérés: az EU-ból továbbra is Romániában nem rendelkezik a lakosság legnagyobb hányada fürdővel

2021. február 18. 10:18, utolsó frissítés: 10:18

A "Fenntartható Románia" című projekt (SIPOCA 613) szociológiai kutatása szerint a polgárok 62%-a úgy véli, hogy Romániában fenntartható folyamat az ivóvíz begyűjtés és ellátás. A barométer célja a Fenntartható Fejlődési Stratégia hatodik célkitűzéséhez (SNDDR 2030 - ODD 06) - „Tiszta víz és alapvető köztisztaság” - kapcsolódó közvélemény mérése volt.


A válaszadók több mint 60%-a volt elégedett az ivóvíz minőségével, 14%-uk elégedetlensége az organoleptikus tulajdonságokkal (íz és szag) függ össze, azonban 54%-uk úgy véli, hogy a csapvíz biztonságos az iváshoz és a főzéshez.

Objektív megközelítésben azonban, az Országos Statisztikai Intézet 2019-es adatai szerint a románok csupán 61,8%-a csatlakozott a nyilvános vízellátó rendszerhez. Bár a 2010–2019-es időszakban Románia jelentős javulást regisztrált az ehhez kapcsolódó különféle mutatók terén, az Európai Unió országai között továbbra is itt nem rendelkezik a lakosság legnagyobb hányada fürdővel, zuhanyzóval és belső WC-vel - 22,4%.

A higiéniai szolgáltatások megítélését illetően a szociológiai kutatások kimutatták, hogy az állampolgárok 70%-a elégedett a lakóhelye körüli tisztasággal. Sőt, a válaszadók úgy vélik, hogy a háztartási hulladékot jobban gyűjtik, mint 10 évvel ezelőtt (68%), ami azt jelenti, hogy a helyzet javulásának erős az érzékelése, összhangban az európai normák életbe léptetésének pozitív hozzájárulásával.

Némi egyenlőtlenség észlelhető a vízzel kapcsolatos közszolgáltatásokhoz való hozzáférés terén. A válaszadók 60%-a szerint a szerényebb társadalmi státusú emberek nehezebben jutnak hozzá a tisztességes higiéniai körülményekhez, 61%-a a csatornarendszerhez, a válaszadók 58%-a pedig úgy véli, hogy a szerényebb társadalmi körülmények között élők nehezebben jutnak hozzá a vízhálózathoz. Széleskörű konszenzust azonosítunk ezáltal az alapvető életkörülmények egyenlőtlen eloszlását illetően.

A barométer eredményei ezen a címen érhetők el. A SIPOCA 613 „Fenntartható Románia” projekt keretében 50 barométer készül, amelyek ITT lesznek elérhetőek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >