2021. február 28. vasárnapElemér
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Éppen tönkreteszik a legendás Hója-erdei tisztást az illegálisan ott motorozók

2021. február 23. 20:35, utolsó frissítés: 2021. február 24. 00:11

A Cluj Civic – Civil Kolozsvár közösségi média csoportban egy polgár egy képet töltött fel, amin szépen látszik, hogy az illegálisan ott off-roadozó emberek mit tettek a legendás tisztással – amiről évekkel előtt a BBC is cikkezett.
A bejegyzésben megjegyzi, hogy egykor a nevezetes tisztás, egy csendes, félreeső, meghitt hely volt, viszont ma már semmi más, mint egy sáros útkereszteződés az off-road-os útvonalaknak, és ahol a járműveket menőn csúsztatni lehet, azaz drfitelni.

„Legkevesebb hét ad-hoc útvonalat lehet számolni a környékbeli erdőben, ahol ezek a vitéz fiúk motorozni szoktak” – számolt be tapasztalatairól, ironikusan arról merengve, hogy a hely lám, valóban átkozott, és tényleg paranormális aktivitás tapasztalható a tisztáson: mivel ami ott zajlik, az nem normális dolog, és nagyon káros. Olyannyira, hogy mostanában már a földönkívüliek is elkerülik – idézte fel egy városi legendákat.

A keserű poénkodást félretéve tisztázta: az erdőben az off-road-ozás egyrészt törvény által büntetendő, azaz illegális, másrészt immorális tett.

Véleménye szerint a legtöbb „gyakorló” jól ismeri a törvényt és szándékosan szegi meg, „a hatóságok bátorító félrenézése mellett”. Azt is jelzi, hogy az ilyen tevékenységeknek lenne helye, de az erre a célra kialakított terepen, ahol senkit sem zavar, és ahol nem tesznek tönkre semmit.

„Ma már mindenűt találkozhatsz velük. Az alpesi hegyvidéktől a Duna-deltáis egyetlen természet-darabkás sem hagytak érintetlenül” – írta, majd röviden vázolta az off-road (ATV, 4x4, enduro, snowmobil, stb.) káros hatásait:
- árkokat és gödröget ásnak a gépek, amelyek tönreteszik az állatok nyomvonalait
- tönkreteszik a természetes gyepeket
- hangszennyezés
- légszennyezés
- az emberek és az állatok elijesztése
- apróbb állatok széttiprása (békák, hüllők, rovarok)

A bejegyzést ismertetve a Montorul Cluj helyi lap megjegyzi, hogy a motoros sportok nem csak ellepték az utóbbi időben az erőket, mezőket, hanem egyesek valódi üzeleteket építettek ki a járművek bérbeadásából.

„A Romániai törvények tiltják az ilyen tevékenységeket, viszont nincs aki érvényesítse, gyakorlatba ültesse – írja a lap. (hírszerk.)

Fotó: Civic Cluj Facebook-csoport, egyelőre nem ismert szerző

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >