2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyógyszerrel szennyezik a Kolozsvár ivóvízkészletét biztosító Tárnica-tavat

2021. február 24. 11:12, utolsó frissítés: 11:27

Vizsgálja a rendőrség, hogy kik szennyezték gyógyszeripari hulladékkal a Tárnica-tavat. A Știri de Cluj képei alapján ugyanis a part tele van antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal és lejárt fogamzásgátlókkal.


Tárnicát már előzőleg sem túlzottan kímélték a helyi lakosok, akik kanalizálás hiányában ürülékkel szennyezték a kolozsváriak ivóvízkészletét biztosító tavat. A partjait pedig a természetvédelmi szabályozással ellentétben házakkal és illegális kertekkel és mólókkal töltötték meg, illetve a tó felszínét mindenféle vízi eszközzel járták, amelyek akkor is jelen voltak a tavon, amikor már törvény is tiltotta azok közlekedését.A gyógyszerekkel való szennyezés azonban még itt is újdonságnak számított, amiért a hatóság vizsgálatot indított, hisz a parton felbontatlanul ott hagyott gyógyszerek veszélyesek az emberekre és az állatokra nézve is.

A történet pikantériája, hogy a motorcsónakos és jet ski-s szennyezés egyik kulcsfigurájának, Abdul Rahimnek az élettársa, Rocsana Contraș szerzett tudomást először a gyógyszerek jelenlétéről, aki a helyi hegyimentő szolgálat vezetője.

Ennek alapján pedig kiderült, hogy egyesek dobozostól hajították bele a tóba a gyógyszereket, a víz pedig szétszórta őket mindenhol a parton.

Rocsana Contraș szerint komoly környezetszennyezési problémáról van szó, ami két partszakaszt érint. A Dobru-öbölben például antibiotikumok, fájdalomcsillapítók és lejárt fogamzásgátlók is lebegnek.

„A lejárt gyógyszerek veszélyes hulladékok. Azt javaslom a környezetvédőknek és a környezetvédelmi aktivistáknak, hogy kevesebb érdeklődést mutassanak a magánéletem iránt, és nagyobb érdeklődést mutassanak a Tárnica-tó valódi problémái iránt, ahol jelenleg gyógyszerek lebegnek a víz felszínén" - mondta Rocsana Contraș, a kolozsvári hegyimentő szolgálat vezetője a Știri de Cluj érdeklődésére. Hozzátette, reméli mielőbb megoldódik a probléma, amiben a környéken élő halászok is szerepet vállaltak azzal, hogy elkezdték összegyűjteni a vízen úszó dobozokat. Ugyanakkor a terepszemlén a helyi hegyimentők is igyekeztek összegyűjteni annyi hulladékot, amennyit csak tudtak. (stiridecluj)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >