2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EU megtiltaná, hogy a vegán tejhelyettesítőket tejnek nevezzék a gyártók

2021. február 24. 18:50, utolsó frissítés: 18:50

Környezetvédelmi aktivista csoportok és Greta Thunberg is tiltakozik az új, szigorúbb szabályok ellen tiltakoznak, amelyeket az EU mérlegel, amelyek megtilthatják a tejtermékek vegán alternatívái gyártóinak azt, hogy termékeik forgalmazásakor olyan leíró szavakat használjanak, mint a „tej” és a „sajt” -írja a The Independent.


A hatályos törvények már tiltották az olyan kifejezéseket, mint a „zabtej” és a „vegán sajt”, de az új módosítás értelmében a vállalatoknak bármiféle utánzása a valódi tejtermékeknek tilos lesz.

Ez elriasztja a zabtej, a növényi sajt és más alternatív termékek gyártóit, akik attól tartanak, hogy ez a tiltás nemcsak abban fog kimerülni, hogy termékeiknek megfelelő elnevezést találjanak, hanem a csomagolásokat is, amelyek hasonlítanak a tejipari csomagolásokra - tejpalackokra és joghurtos dobozokra – tilos lesz használniuk.

Most 21 szervezet, köztük a Greenpeace, a WWF, a The God Food Institute és a Vegan Society felszólította az EU vezetőit, hogy utasítsák el ezeket a jogszabály-tervezeteket, amelyek szerintük felesleges és szélsőséges korlátozásokat vezetnének be a növényi tejtermékek címkézésében.

A portugál elnökséghez intézett levelükben a szervezetek arra is kitértek, hogy a növényi étrend szélesebb körű elterjesztését ösztönözni kellene, és nem gátolni, ugyanis ezáltal hozzájárulhatunk a karbonsemlegesség mihamarabbi eléréséhez, a vízfelhasználás csökkentéséhez, de a biodiverzitást is támogatjuk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >