2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

WWF: a farakományok kevesebb mint 1 százalékát ellenőrzik az erdő kijáratánál

2021. március 03. 16:54, utolsó frissítés: 16:55

Az erdőkből kitermelt faállomány nem ellenőrzik a fuvarozás során, és kevesebb mint 1 százalékát vizsgálják át akkor, amikor a kitermelés helyszínéről ráfordul az országútra a szállítmány. Erre a következtetésre jutott a WWF romániai szervezete, miután 3 héten át, 3 különböző helyszínen ellenőrizték a kitermelt faanyag elszállítását. A szállítmányok monitorizálására a SUMAL applikációt használták, amelyről korábban itt írtunk.


A megfigyelt periódusban 150 szállítmányt jegyeztek be, amelyből 16 százalékának nem volt kísérőlevele, és 26 százaléknak nagyobb volt a rakománya az engedélyezettnél.

Az engedéllyel rendelkezők között is gyakran találtak olyanokat, akik nagyobb rakománnyal voltak felszerelve a feltüntetett mennyiségnél. A leggyakoribb átverési módszer az volt, hogy több szállítmányt próbáltak igazolni ugyanazzal a kísérőlevéllel. A törvénytelen szállítások közel 70százaléka késő délutáni időpontban, munkaidőn kívül történik –közölte a monitorizáló szervezet nevében Șerban Niculescu erdőszakember. A kevés ellenőrzési eljárás, amelyet a hatóságok végeznek annyiból áll, hogy ellenőrzik a kísérőlevelet, illetve a fuvar súlyát, azonban például a rakományt képező farönkök fajtáját már nem vizsgálják meg.

A WWF szakemberei úgy gondolják, az illegális fakitermelés megállításához követni kellene a faanyagot a legelső piaci értékesítésig. Ezen kívül olyan törvénymódosításokat javasolnak, amelyek nagyobb összegekkel büntetnék a lopásokat. (europafm)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >