2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 400 tengeri tehén pusztult el Florida partjainál, valószínűleg a szennyezett víz miatt

2021. március 11. 09:30, utolsó frissítés: 09:30

Aggasztó számú, több mint 400 floridai manátusz pusztult el 2021 első két hónapjában, több mint háromszor annyi, mint az elmúlt öt év azonos időszakában.


A floridai hal-és vadvédelmi bizottság (FWC) szerint az amerikai szövetségi államban 403 floridai manátusz (tengeri tehén) pusztulását jegyezték fel, többségük halálának okát nem ismerik. Az elmúlt öt évben átlagosan 129 manátusz múlt ki az év ugyanezen időszakában - olvasható a Los Angeles Times amerikai napilapban.

Az FWC vizsgálja, hogy miért ilyen magas a tengeri állatok elhullása Florida Atlanti-óceáni partjainak déli és középső részén.

"Az előzetes adatok azt jelzik, hogy csökkent a táplálék elérhetősége, ami hozzájárulhat az állatok pusztulásához. Folytatjuk a mindenre kiterjedő vizsgálatot és megosztjuk a rendelkezésre álló információkat" - közölte a bizottság.

A St. Johns folyó körzeti vízgazdálkodási társaság szerint a fő ok a tengeri fű csökkenése lehet az Indian River lagúna körzetében, ahol a legnagyobb mértékű elhullást tapasztalták. A társaság szerint 2009 óta a tengeri füvek 58 százaléka eltűnt a térségből, főként a víz minőségének romlása miatt.

"Túlságosan sok tápelem, különösen foszfor és nitrogén kerül a lagúna vízébe a műtrágya túlzott használata, a szennyvíz rossz kezelése" és más okok miatt - közölte Ann Shortelle, vezérigazgató.

A floridai manátuszok a téli hónapokban a melegebb vizű térségekbe, köztük a lagúnákba húzódnak, és ahogy melegszik az idő, elvándorolnak onnan, ami javíthat helyzetükön.

Florida államban tavaly 637 manátuszpusztulást jegyeztek fel a FWC adatai szerint. A floridai manátusz populációja mintegy hétezer egyedre rúg, ami jóval több a 30 évvel korábbinál. (mti)

Kiemelt kép: By Albert kok - Own work, CC BY-SA 3.0, Wikipedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >