2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kaotikus ingatlanberuházások és illegális utak miatt szerveznek szombaton tüntetést a Hója erdőnél

2021. március 18. 13:47, utolsó frissítés: 13:47

A kaotikus és sokszor gyanús körülmények között épülő erdőszéli beruházások, illetve az illegális utak miatt szerveznek tüntetést szombaton, március 20-án a Hója erdőnél, a Romulus Vuia Falumúzeum bejáratánál.


Az Adrian Dohotaru civil aktivista, korábbi parlamenti képviselő által szervezett eseménnyel azt szeretnék elérni, hogy a Kolozs megyei kormányhivatal és Szászfenes önkormányzata ellenőrizzék a Hója erdő közelében található ingatlanberuházások építkezési engedélyét, és tegyék meg a szükséges lépéseket, ha ezeket illegálisan kapták. Ugyanakkor arra kérik a Megyei Tanácsot, a kolozsvári és szászfenesi önkormányzatot, illetve az erdészeti minisztériumot, hogy lépjenek fel az erdei utak szélesítése és aszfaltozása ellen, nem csak az erdő szerelmesei miatt, hanem azért is, hogy ezzel akadályozzák az ingatlanberuházások elburjánzását.

Emellett arra kérik az erdészeti minisztériumot, hogy szankcionálja az illegálisan ott motorozókat, illetve törekedjenek az erdő jobb őrzésére az illegális fakivágások visszaszorítása érdekében. Azt kérik ugyanakkor Emil Boc polgármestertől, mivel a terület Kolozsvár belterületének számít, törekedjen arra, hogy az valódi erdő is maradjon, ne csak papíron legyen az, tehát ne legyenek benne ingatlanberuházások vagy az autós forgalmat biztosító utak. Ugyanakkor azt is szeretnék elérni, hogy a Hója erdőt a szakemberekkel és környezetvédelmi aktivistákkal történő konzultáció után nyilvánítsák védett területnek. Ugyanakkor azt kérik a prefektustól, hogy hozzon létre egy munkacsoportot, hogy megoldásokat találjanak a civilek által jelzett problémákra.

A tüntetés szervezői a járványügyi szabályok betartásával felvonulást (akár biciklis, akár gyalogos) is terveznek az illegálisan kialakított úton. Ugyanakkor egy petíció is indult, amelynek az aláírása által a kolozsváriak az erdő védelmét szorgalmazhatják és támogathatják.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >