2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Meglepően zöld Románia helyreállítási terve, de még így is lehetne javítani rajta

2021. március 19. 17:42, utolsó frissítés: 17:44

Egy nagyvonalúbb terv a természetnek - kommentálta az Agent Green nevű környezetvédelmi szervezet a kormány Románia Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervének Zöld átmenet című fejezetét. (Noha a tervezet hivatalosan csak pénteken tették közzé, de a sajtóban már korábban is jelentek meg számok arról, hogy mennyit költene környezetvédelemmel kapcsolatos kiadásokra a kormány. Az Agent Green is ez alapján kommentálta a tervezetet.)


A tervet bemutató Cristian Ghinea európai alapokért felelős miniszter szerint a szállítási infrastruktúra fejlesztésére, valamint környezetvédelemre költenék a legtöbbet. Előbbi területre 9,5 milliárd eurónyi forrást (közúti infrastruktúrára 4,4 milliárd eurót, vasúti fejlesztésekre 5 milliárd eurót), míg utóbbira 6,8 milliárd eurót különítenének el. Ebből 4 milliárd eurót költenének az országos vízgazdálkodási rendszerrel kapcsolatos reformokra, amelyek a vízhez való hozzáférés biztosítását, nagyszabású csatornázási fejlesztéseket, illetve öntözési rendszerek kiépítését jelentik. Ebből a pénzből finanszíroznák a talajerózió megelőzését célzó projekteket, valamint az aktív légköri beavatkozásokkal kapcsolatos terveket is.

A közvitára bocsátott tervezet szerint 1,5 milliárd eurót fordítanának a biodiverzitás védelmére és az ország erdősítésére. 1,3 milliárd euró jutna a szemétgazdálkodási reformokra, ebből az összegből konkrétabban a szelektív szemétgyűjtéssel és a körkörös gazdasággal kapcsolatos projektek kaphatnak finanszírozást. A terv ezen komponensében 5 milliárd euró szerepel a vasúti szállítás, valamint a városi mobilitás fejlesztésénél, illetve 2,2 milliárd eurót fordítanának olyan felújítási munkálatokra, amelyek nem csak zölddé, hanem földrengésbiztossá is teszik a veszélyeztetett épületeket.

Megújuló energiaforrásokkal és energetikai hatékonysággal kapcsolatos projektekre is lényeges összeget, 1,3 milliárd eurót ír elő a tervezet.

Az Agent Green véleménye szerint az első sajtóban megjelent információkhoz viszonyítva a Klaus Johannis által bejelentett számok (Cristian Ghinea gyakorlatilag ezeket az összegeket erősítette meg) jelentős fejlődést mutatnak, még akkor is, ha továbbra is óriási összegeket pazarolnak az öntözésre, a vízelvezetésre és a jégeső elleni védekezésre. Az Agent Green a tervezet első változatát azért kritizálta élesen, mert az inkább az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenésének következményeivel foglalkozik, nem pedig a problémával magával.

A szervezet üdvözli, hogy az ország erdőterületeinek növelésére eredetileg elkülönített 0,36 milliárd euró helyett végül 1,5 milliárd eurót szánnak erre. Az Agent Green arra figyelmeztet, hogy Románia az ültetésre szánt csemeték válságával néz szembe, ezért 40 olyan automatizált faiskola felállítását javasolja, amely évente 800 millió csemetét képes termelni 0,1 euró/csemete értékben, ami elegendő lenne ahhoz, hogy Romániában évente 160 ezer hektárral növekedjen az erdős területek nagysága. A Green Agent ugyanakkor azt is javasolja, hogy fordítsanak forrásokat a fás legelőkre, a városi erdőkre, illetve egyéb fás területek kialakítására is.

Azzal kalkulálnak, hogy a zöldenergiával kapcsolatos fejlesztésekre 1,3 milliárd eurót szánnak. E tekintetben az Agent Green azt javasolja, hogy fordítsanak figyelmet a társasházak tetőinek napkollektorokkal történő felszerelésére (melegvizet, illetve fűtést lehetne a napenergiával biztosítani), valamint a magánlakások hőszivattyúkkal, padlófűtéssel és napelemekkel való felszerelésére. Ugyanakkor megjegyzik, hogy kifejezetten üdvözölik a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló beruházásokat, ideértve a leromlott ökoszisztémák ökológiai rekonstrukcióját és szigorúan védett területek növelését, valamit a vasúti közlekedés, mint a leginkább környezetbarát szállítási mód, fejlesztésére szánt jelentős összegeket.

Kritizálják ugyanakkor azokat a terveket, amelyek jelentős összegű forrásokat különítenek el több folyó betonozására, ami ellentétben áll az Európai Biodiverzitási Stratégiával.

Az értékelő rövid európai kitekintőt is nyújt, eszerint a biológiai sokféleségre fordított figyelem hiánya még aggasztóbb. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint az EU élőhelyeinek 81 százaléka leromlott. Ehhez képest Bulgária például csak a finanszírozás 0,72 százalékát fordítja a biológiai sokféleség megőrzésére, a lengyelek pedig hatalmas összegeket szánnak az aszályellenes terv kidolgozására, ami aláássa az ország biodiverzitásának és vízkészletének védelmét. Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy sok tagállamban még nem zárultak le a tárgyalások a tervvel kapcsolatban, amelyet április 30-ig kell véglegesíteni.

címoldali kép: Jeyaratnam Caniceus képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >