2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az ingatlankáosz ellen tüntettek a Hójában a civilek szombaton

2021. március 20. 14:53, utolsó frissítés: 16:28

Körülbelül 150 kolozsvári tüntetett szombat délben a Hója-erdőben az ingatlanfejlesztési káosz ellen, amitől a területet féltik. A tüntetők a Romulus Vuia Néprajzi Múzeum mellett gyűltek össze, és végigjárták azt az utat, ami az elmúlt hónapokban illegálisan, egy, az erdő mellé tervezett jelentős ingatlanfejlesztés megkönnyítése érdekében jött létre. Az út a Hója erdőben, Kolozsvártól Szászfenes felé épült.


A résztvevők többek közt "Állítsuk meg az illegális építkezéseket a Bácsi-erőben", "Állítsuk meg az ingatlanfejlesztési káoszt" feliratú táblákat vittek magukkal.

Adrian Dohotaru, civil aktivista, volt parlamenti képviselő a jelen levő sajtósoknak elmondta, hogy a volt szászfenesi polgármester a mandátuma utolsó hónapjában több mint 100 ingatlanberuházást engedélyezett, ezek közül pedig sok az illegális. A tüntetők üzentek Emil Boc kolozsvári és Bogdan Pivariu szászfenesi polgármestereknek, illetve Alin Tișének, a megyei tanács elnökének, és kérték, hogy amennyiben a metropolisz-övezetet kívánják fejleszteni, ne olyan beruházásokkal tegyék, amelyek az autós forgalmat az erdőbe viszik, ehelyett fókuszáljanak a gyalogos utak kiépítésére.

A tüntetés végén a résztvevők megegyeztek, hogy egy hónap múlva ismét a helyszínre vonulnak megnézni, mi történt az illegálisan épített úttal, és megtárgyalni, mit tettek a hatóságok az illegalitások megszüntetése ellen.

Az üggyel kapcsolatban petíció is indult, amelynek az aláírása által a kolozsváriak az erdő védelmét szorgalmazhatják és támogathatják.

Frissítés:

Dohatoru a tüntetés után a közösségi médiában jelentette be, hogy a csendőrök büntetést szabnak ki rá, valószínűleg a járványügyi szabályok megsértése miatt. Azt is jelezte, hogy bíróságon próbálja meg eltöröltetni a büntetést.(via media9/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >