2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Környezetvédelmi Őrség drónokat vásárolna, hogy megelőzze az tüzesetek miatti légszennyezést

2021. március 27. 20:31, utolsó frissítés: 20:32

Környezetvédelmi Őrség 50 drónt szándékozik vásárolni, amelyek különleges szenzorokkal vannak felszerelve, és az lenne a szerepük, hogy „felügyeljék” az ország levegő minőségét és a légszennyezettségét, illetve felderítsék a tűzeseteket – jelentette ki Octavian Berceanu, a Környezetvédelmi Őrség vezetője, a Digi24 egyik műsorában.


„Szükségünk van a drónokra. Olyanokat fogunk vásárolni, amelyeknek szenzorjai érzékelik a levegő minőségét, a gázokat, a hőmérsékletet – hogy kiderítsük hol vannak a tűzesetek –, illetve más multispektrumos szenzorokkal” – mondta a hatóság vezetője, azt is megemlítve, hogy ezek a multispektumos drónok majd a vegetáció állapotát határoznák meg.

Berceanu arról is beszélt, hogy egy országos szintű monitorizálásban érdekeltek, hogy pontosan lehessen tudni, hogy hol-merre milyen a levegő, miből áll, merre megy, és akkor például kideríthető, hogy valahol már annyira kiszáradt a vegetáció, hogy közel áll a kigyulladáshoz.

Mindezt azzal indokolta a Környezetvédelmi Őrség vezetője, hogy a légszennyezés ellen a legerősebb lépés a megelőzés.

Romániában a légszennyezettséget gyakran az illegálisan elégetett hulladék okozza, amely hozzájárulhat a száraz vegetáció felgyulladásához: mindkét esetben számos szennyező és mérgező gáz kerül a levegőbe. Ilyen esetekben az egyik leggyakoribb probléma a tüzek pontos helyének a beazonosítása, illetve azoknak a hulladéktelepeknek a pontos meghatározása, amelyek ki szoktak gyulladni, vagy fel szoktak gyújtani. (Digi24, hírszerk.)

Nyitókép: illusztráció / Pexels képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >