2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Élesen bírálja a kormányt a WWF: a PNRR jelen formájában csak egy kívánságlista

2021. április 02. 00:34, utolsó frissítés: 00:38

Az erdőgazdálkodás területén nincs reformterv, így fennáll a kockázata annak, hogy hasztalanul elpazarolják az országos helyreállítási terv (pontosabban Országos Helyreállítási és Rezilienciaterv - Planul Național de Redresare și Reziliență, PNRR) révén lehívható nagyjából 1,5 milliárd eurót - írja a WWF Románia csütörtöki közleményében, annak kapcsán, hogy a kormány előző nap, március 31-én tárgyalt ismét részleteiben a PNRR-ről.


A jó hír, hogy az erdők pénzt kapnak reformra, a rossz hír: nincs reform - írja a szervezet.

Románia 1,5 milliárd eurót irányozna elő az erdőkre és a védett területekre, de fennáll a kockázata, hogy ezt az összeget elpazarolják, tekintve, hogy semmilyen reformterv nincs kidolgozva erre a területre.

Antoanela Costea, a WWF Románia erdőgazdálkodási projektjének vezetője szerint jelen pillanatban a PNRR nem több, mint egy "kívánságlista", amely nem irányoz elő konkrét megvalósításokat, pontos eredményeket, amit ebben a formában aligha fog elfogadni az Európai Bizottság.

A környezetvédő szervezet képviselői úgy gondolják, hogy eljött az ideje annak, hogy a kormány egy olyan országos erdészeti politikát vállaljon fel, amely magában foglalja azokat a reformokat és stratégiai irányokat, amelyek a tavaly, az akadémiai közeg irányításával lezajlott nyilvános konzultáció nyomán születtek.

Az Európai Bizottság azért hozta létre a Rugalmasság és Reziliencia Mechanizmust,

hogy segítse a tagállamokat a koronavírus-világjárvány generálta veszteségekből talpraállni, és erre a célra 672,5 milliárd eurót szán. Minden országnak ki kell dolgoznia a saját országos tervét (ez a PNRR), amelynek konkrétan tükröznie kell, hogyan akarja befektetni ezeket az alapokat 2026-ig.

A tagállamok májusban kezdenek tárgyalni az Európai Bizottsággal ezekről az országos tervekről.

2020 novemberében Románia első javaslata az uniós mechanizmus alkalmazására kudarcos volt - ezt a brüsszeli vezetők is bírálták amiatt, hogy nem tartalmazott valódi reformjavaslatot, a környezetvédelem terén sem, beleértve a biodiverzitás megőrzését és az erdők fenntartható kezelését - hívja fel a figyelmet a WWF.

Idén márciusban a nyilvános konzultációt követően a kormány újabb változattal állt elő. A WWF pozitívan értékeli, hogy a PNRR-be több javaslatuk is bekerült az illegális fakivágások és a biodiverzitás megőrzése kapcsán: az erdőirtás és más illegális tevékenységek digitális megfigyelése; a fa "lábon" történő eladása helyett a raktárból történő árusítás; az ökológiai folyosók létrehozása, élőhely-rekonstrukciók és fajmegőrzés; a szigorú védelemre szoruló szárazföldi és tengeri élőhelyek beazonosítása az EU 2030-as biodiverzitási stratégiájával összhangban.

Ugyanakkor rámutatnak: mindez szépen hangzik, de mindezen befektetések konzisztenciája és hatékonysága attól függ, hogyan néz majd ki az erdészetu reform, és főleg attól, hogy létezik-e majd politikai akarat, hogy új országos erdészeti politikát fogadjanak el és valósítsanak meg a gyakorlatban, és mindezt ráadásul időben.

Például a WWF szerint a leromlott állapotú mezőgazdasági területek beerdősítése azzal a feltétellel valósulhat meg 2026-ig, ha már holnap elfogadnak egy törvénycsomagot, amely előmozdítja ezt a folyamatot, és emellett elfogadnak egy új stratégiát az elsivatagosodást megelőzésére és leküzdésére.

Ha erdőtakarókat akarunk létrehozni, meg kell teremtenünk a jogi és adminisztratív keretet, hogy rendelkezésre álljon az erdősítéshez szükséges terület, mindezt a területi kataszterekkel és az esetleges területkisajátításokkal összefüggésben. Technikai projekteket kell kidolgozni, amelyek kitérnek az ültetvények gondozási munkálataira is, amíg a fák elérik a felnőttkort, illetve elő kell készíteni ezeknek a leendő erdőknek az utólagos kezelését szabályozó adminisztratív keretet is - mutatnak rá.


A WWF két fontos javaslata ugyanakkor nem került be a PNRR mostani verziójába:

egy GIS (geoinformációs rendszer) -adatbázis beépítése a SUMAL informatikai platformba, amely alapinformációkat adna a fa származási helyéről. Ha ugyanis nincs egy egyértelmű nyilvántartás az erdős területekről, nem lehetséges releváns és koherens jogi keretet kidolgozni, nem lehet befektetéseket bevonzani az erdők fenntartható kezelésébe, mint ahogy a hatékony ellenőrzést sem lehet megtervezni - szögezik le.

A másik javaslatuk, amely nem került be a PNRR-be, a mesterséges intelligencia segítségével megvalósított digitális mérés alkalmazása a kitermelt fa mennyiségének megállapítására, amely ugyanakkor egy digitális "ujjlenyomattal" is ellátná a piacra kerülő farakományt. Így meg lehetne előzni, hogy ugyanazokkal a dokumentumokkal szállítsanak többször fát, vagy hogy a papírokban szereplő mennyiségnél jóval többet szállítsanak, és jobban lehetne követni a fa útját.

Mindezen modern technikai megoldások nélkül a farakományok szállításának ellenőrzése elavult marad, és továbbra is az iratok ellenőrzésére korlátozódik, és kevésbé foglalkozik a mennyiségek mérésével - véli a WWF. A szervezet ugyankkor reményét fejezi ki, hogy a PNRR végleges verziójába bekerülnek ezek a javaslatok is. (agerpres, hírszerk)

Kiemelt kép: WWF România / Mihai Constantineanu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >