2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ezentúl pontosan lehet majd követni, hogy mennyire szennyezett Csíkszereda levegője

2021. április 02. 16:51, utolsó frissítés: 16:53

Új levegőminőséget mérő állomást avattak Csíkszeredában, amelyet Tánczos Barna környezetvédelmi-, Cseke Attila fejlesztési miniszterek, valamint Korodi Attila polgármester adott át.


Az Európai Bizottság több rendben is kifogásolta a mérőállomások alacsony számát, és ezért kötelezettségszegési eljárással is fenyegette Romániát. Ezért is különösen fontos ennek az új levegőminőség-mérő állomásnak a beüzemelése.

„A Környezetvédelmi Alap finanszírozásával jött létre ez az új levegőminőség-mérő állomás, amely az ózon (O3), a benzol (C6H6), a PM2,5 mennyiségét méri a levegőben, valamint alkalmas a szél irányának, sebességének, a hőmérsékletnek, a nedvességnek, a légnyomásnak, a Nap sugárzásának és a csapadék mennyiségének mérésére is" – magyarázta Szép Róbert államtitkár.

A levegőminőség megfigyelési és ellenőrzési rendszer javítása nevű projekt keretében a POIM program finanszírozásával megvalósuló állomás munkálatait március 22-én fejezték be.

Szép Róbert államtitkár elmondta, még egy Hargita megyei közlekedési mérőállomás is tervben van.

„Ma Romániában 148 állomáson mérik a levegő minőségét. A levegőminőség megfigyelési országos hálózatot további 60 mérőállomással fogjuk bővíteni. Az új állomások több mint felét Bukarestben létesítjük. Ez a hálózat 2009-es létrehozása óta a legnagyobb fejlesztés, amelynek költségvetése 3,17 millió euró, ebből 2,17 millió euró a Környezetvédelmi Alap, 1 millió euró pedig a POIM hozzájárulása. A POIM továbbá kb. 15 millió eurónyi keretet biztosít az országos levegőminőségi előrejelzési rendszerrel kapcsolatos befektetésekre és a lakosság tájékoztatására, tudatosító kampányok lebonyolítására" – mutatott rá Tánczos Barna. (közlemény)

Nyitókép: Tánczos Barna Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >