2021. április 11. vasárnapLeó, Szaniszló
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kevesebb széndioxid-kibocsátást akarsz? Egyél kevesebb húst!

2021. április 07. 15:30, utolsó frissítés: 15:30

A húsfogyasztás csökkentése nagyon nagy hatással van a széndioxid-kibocsátására - derül ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) németországi szervezetének jelentéséből.


A jelentésről hírt adó dpa ügynökség kiemeli, hogy a WWF a német lakosság étkezési szokásait vizsgálta meg 205 és 2018 között, és felfedezték, hogy a vegetáriánus és a vegán étrend elterjedésével jelentősen csökkent a széndioxid-kibocsátás.

A tanulmány azt is kiemeli, hogy ha valaki flexitarianista étrendet követ, tehát hetente maximum 470 gramm húst eszik meg, akkor 70%-al kevesebb széndioxid-kibocsátásért felelős, mint az átlag német, aki körülbelül 817 gramm húst eszik egy héten.

Azt is kiszámolták, hogy amennyiben mindenki csökkentené a felére a húsadagját Németországban, akkor 56 millió tonnányi széndioxiddal kevesebb kerülne a levegőbe, összességében 27%-al csökkenne az élelmiszertermelés miatti kibocsátás.

Másrészt ha hirtelen mindenki áttérne a vegán vagy vegetáriánus étrendre, akkor az felével csökkentené a széndioxid-kibocsátást.

Németországban körülbelül 210 millió tonna széndioxid kerül a légkörbe az élelmiszertermelés miatt. A WWF mindenkit megkért, hogy vizsgálják fölül az étrendjüket, ugyanakkor a kormányt is felszólította, hogy gondolkodjanak el rajta, nem lenne-e érdemes az állati származék élelmiszerekre plusz adót kivetni. (hírszerk.)

Címoldali kép: John Englart/flickr commons

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >