2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mégis van valami, ami összefogásra sarkallja Amerikát és Kínát: a klímaváltozás

2021. április 18. 11:31, utolsó frissítés: 11:33

Bár sok tekintetben ellentétes álláspontot képvisel a két nagyhatalom, szombaton megállapodtak abban, hogy együttműködnek az éghajlatváltozás kérdésében – írja az Agerpres az AFP információira hivatkozva.


"Az Egyesült Amerikai Államok és Kína elkötelezetten együttműködnek az éghajlati válság kezelésében, amelyre sürgősen kellő komolysággal választ kell adni" - mondta John Kerry, az Egyesült Államok klímaügyi különmegbízottja, illetve Xie Zhenhua, aki kínai oldalról felel ugyanezért.

A megállapodásban számos olyan együttműködési mechanizmust szögeztek le, amellyel „megerősítik fellépéseiket és közösen vesznek részt” az olyan folyamatokban, amelyeket az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye, és a Párizsi Megállapodás során határoztak meg.

A két nagyhatalom együttesen a világ üvegházhatású gázainak csaknem felét adják.

„Ez a feladat nem lesz egyszerű. Kína a világ szénalapú villamosenergia-termelésének csaknem felét fedi le” – ismerte el Kerry.

„Mi is túl sok szénnel rendelkezünk, de más országokban is túltermelés van, Kína pedig a világ legnagyobb szénfelhasználó országa. De mivel gazdaságilag nagyon fejlett, ilyen téren is sok fejlesztést kell alkalmazniuk” – mutatott rá az amerikai különmegbízott.

A megállapodás azért is bír nagy jelentőséggel, mert jövő héten Joe Biden amerikai elnök egy háromnapos online klímacsúcsot szervez, ahová 40 ország vezetőit hívta össze. (Agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >