2024. február 26. hétfőEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elolvadt a világ legnagyobb jéghegye: 6 ezer négyzetkilométer volt az A68, amikor leszakadt az Antarktiszról

2021. április 19. 09:36, utolsó frissítés: 09:40

A világ egyik legnagyobb jéghegye 2017-ben szakadt le az Antarktiszról, a területe akkor csaknem hatezer négyzetkilométer volt. Mára azonban a műholdfelvételek alapján számtalan kis darabra töredezett, az amerikai National Ice Center jégkutató központ úgy ítélte meg, nincs értelme tovább követni – számol be az MTI.
Az A68 az Antarktiszi-félsziget szélén lévő Larson C-selfjégről szakadt el, egy éven át alig mozdult. Ezután egyre növekvő sebességgel kezdett észak felé sodródni az erős áramlatok és szelek segítségével. Az Atlanti-óceán déli vizein a brit tengerentúli területekhez tartozó Déli-Georgia-sziget felé sodródott, ahol a legnagyobb jéghegyek szokták végezni úgy, hogy a sekély vizekben lassan elolvadnak. Ezt azonban az A68-nak azonban valahogy sikerült megúsznia, végül a hullámok, a meleg tengervíz és a levegő emelkedő hőmérséklete végzett vele, egyszerűen kis darabokra töredezett szét.

„Lenyűgöző, milyen sokáig kitartott” – fogalmazott Adrian Luckman, a Swansea-i Egyetem kutatója a BBC-nek. Az A68 a műholdak korának jéghegye, ezért valószínűleg az első, amelyik a közösségi média sztárja lett. Különösen akkor beszéltek róla sokat, amikor félő volt, hogy Déli-Georgia partjainál megfeneklik, elvágva ezzel a pingvinek útját a táplálékhoz, az emberek pedig aggódni kezdtek az állatokért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >