2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Helyrehozták, majd jeladóval a hátán engedték szabadon Zádort, a réti sast. Mi is követhetjük, merre jár

2021. április 23. 16:04, utolsó frissítés: 16:04

A rétisas tavaly ősszel került a Sérült Vadállatok Rehabilitációs Központjába. Sajnos ekkor már több mint egy hónapja tartotta egy magánszemély, aki legyengülve talált rá az ország nyugati felében. A madarat mérete és táplálék igénye miatt már nem tudta ellátni és segítségünket kérte.


A rétisas egy vajdasági (Szerbia) fészekben látta meg a napvilágot 2020 júniusában, ahol meggyűrűzték és egy távolról is látható feliratos szárnylappal jelölték.

Nagy termetű ragadozó madár, a kiterjesztett szárnyainak csúcsai közti távolság rendszerint meghaladja a 2 métert. Zádor szárnyfesztávolsága pontosan 209 centiméter.

A Vets4Wild Egyesület biztosította az egészségügyi felügyeletet, míg Egyesületünk elhelyezte neki alkalmas repdébe, ahol egyedül és megfelelő étrend mellett erősödhetett.A rehabilitáció sikeres volt, a szabadon engedést pedig aprólékosan előkészítettük az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti munkatársaival, akik egy napelemes műholdas jeladót ajánlottak fel Zador mozgásainak követésére.

A szabadon engedésre a Túr Menti Védett Területeken került sor.
Az első napokban Zador csak a környéken, rövideket repült, de lassan-lassan felfedezte a szabadságot. Mostanra már országot is váltott, Ukrajnában kóborol.

A műholdas nyomkövetőnek köszönhetően a www.satellitetracking.eu honlapon naponta követhetjük Zádor útját. A módszer egyszerű: előbb kiválasztjuk a kívánt nyelvet, majd a Madarak, rétisas faj és Románia ország kiválasztásával és bejelölése után megnyomjuk a Küldés a térképre narancsszín gombot.

Fotók: Bartha Botond

(Közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >