2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jövedelmünk jelentős hányadát élelmiszerre költjük, mégis fejenként 130 kiló élelmiszert dobunk a kukába

2021. április 27. 10:11, utolsó frissítés: 10:11

Egy romániai lakos évente átlagosan 130 kilogramm ételt dob ​​el. Vagyis egy három-négy emberből álló család fél tonnányi ételt (500 kg) eldobhat egy év leforgása alatt. Az élelemiszerpazarlás ellen csak tudatosan kialakított fogyasztói magatartással lehet küzdeni, mondják a szakemberek, akik közzétették a számadatokat.


Mi kerül a kukába? Azok a főtt ételek, amelyeket nem fogyasztunk el, gyümölcsök, zöldségek, kenyér, pékárú, tejtermékek, hús, felvágottak: előbb-utóbb mind a szemeteskosárban végzik. Az összesítés szerint Romániában évente 5 millió tonna ételt dobunk el! Ez 5 milliárd kilogramm élelmiszer! A szakemberek szerint ezzel a mennyiséggel 130 ezer teherautót lehetne megtölteni, és ha sorba állítanánk őket, akkor Romániától Németországig húzódna a kamionsor.

A rossz hírnek a jobbik része az, hogy nem mi vagyunk a legpazarlóbbak Európában, vannak olyan országok, ahol még ennél is többet dobnak el. Az EU-ban évente 88 millió tonna, vagyis fejenként 173 kilogramm ételhulladék termelődik, aminek nemcsak gazdasági következményei vannak, de a környezetre is káros. Azonban ez sovány vigasz olyan körülmények között, hogy a statisztikák szerint a romániai lakosok havi jövedelmük tetemes részét élelmiszerre költik (ebben például európai szinten vezető pozícióban vagyunk), illetve 4,5 millió polgártársunk él szegénységben. Nem beszélve arról, hogy a tudatos táplálkozás hiánya miatt a lakosság 20 százaléka elhízottnak, túlsúlyosnak számít.

Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás súlyosbítja az élelmiszer-ellátás bizonytalanságát, valamint az alultápláltsággal és a vízfelhasználással összefüggő problémákat, miközben világszerte nő az éhezés. A hatékonyságnak az élelmiszer-ellátási láncban és a fogyasztás terén tapasztalható hiánya emellett jelentős környezeti hatásokkal is jár. Az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentése hozzájárul az éhezés és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez.

Az EU és tagállamai az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival összefüggésben kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2030-ig a felére csökkentik az egy főre jutó élelmiszer-hulladék mennyiségét kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint hogy csökkentik a termelési és elosztási láncban keletkező élelmiszer-veszteséget. (TVR/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >