2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem lesz többé marhahúsos recept az egyik legismertebb főzőoldalon - így védnék a környezetet

2021. április 30. 13:46, utolsó frissítés: 13:49

Az Epicurious szerint a marhahús az amerikai étrend legszennyezőbb eleme, ezért az összes új receptjükből kihagyják a marhahúst – jelentette be a receptgyűjteményéről és ételkészítési tippjeiről ismert oldal. Azt is elárulták, hogy valójában már 2019 óta publikálnak tudatosan egyre kevesebb ilyen receptet.


Egyetlen hozzávaló, a marhahús kihagyása is sokkal környezetbarátabbá teheti azt, ahogy valaki főz – írják.

Az amerikai Natural Resources Defense Council egy szakértőjét, Sujatha Bergent idézve részletezik, a szarvasmarhák tartása számos módon járul hozzá a klímaváltozáshoz. Ezek egyike, hogy rengeteg kukoricát és szóját termesztenek takarmánynak, melyhez hatalmas mennyiségben használnak rovarirtó szereket és műtrágyát. Utóbbiak ráadásul többségében kőolaj-származékok.

Emellett a marhák bélműködése rengeteg metánt juttat a légkörbe, ez a gáz pedig még a szén-dioxidnál is 80-szor erősebben járul hozzá az üvegház-hatáshoz, egyúttal a globális felmelegedéshez.

Problémát jelent az is, hogy az állattartás érdekében megállás nélkül irtják az erdőket. Továbbá, a marhák tartása rendkívül vízigényes, illetve a természetben rengeteg vizet – tavakat és folyókat – tesz szennyezetté.

Today we announced that Epicurious is cutting out beef. It won’t appear in new Epi recipes, articles, newsletters, or on...

Közzétette: Epicurious – 2021. április 26., hétfő


Az Epicurious azt írja, az Egyesült Államokban átlagosan 25 kilogramm marhahúst eszik egy évben egy ember, ez pedig – a fentiekkel együtt – az amerikai étrend legszennyezőbb elemévé teszi azt.

Mi a helyzet a tejtermékekkkel? hiszen azoknak nagy részét szintén tehéntejből állítják elő. Az Epicurios válasza szerint a tejtermékek előállítása is implikálja a fenti problémákat, azonban ha összevetjük egy húsáért tenyésztett szarvasmarha és egy tejelő szarvasmarha karbonlábnyomát, akkor kiderül, hogy a tej miatt tenyésztett állatok által szolgáltatott tej mennyisége sokkal nagyobb, mint az állat tartása által okozott környezetkárosodás. Ezért a tejet és tejtermékeket nem lehet egy kategóriába helyezni a marhahússal.

A többi kérődző állatfajta, a juhok és kecskék tenyésztése is hasonlóan káros a környezetre, azonban ezek húsának fogyasztása nem öltött akkora méreteket, mint a marhahúsfogyasztás. (hvg.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >