2021. május 15. szombatZsófia, Szonja
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ammóniával mérgezte meg a Békás-patakot egy Neamț megyei cementgyár, komoly halpusztulást okozva

2021. május 05. 09:07, utolsó frissítés: 09:13

Öt pisztrángtenyészet munkatársai jelentették a környeztvédelmi őrszolgálatnál, hogy valami nincs rendben a tavaikban levő vízzel, mely a Békás-patakból származik. Arra panaszkodtak, hogy a víz elfehéredett, a halak pedig úgy ugráltak ki belőle, mintha áramütést kaptak volna, majd elpusztultak.


Az őrszolgálat munkatársai megállapították, hogy a Taşca településen levő cementgyártól származó szennyezés volt a halpusztulás oka. A gyár a tavak fölötti részen helyezkedik el, és mérgező ammóniát engedett a vízbe. A méréseik szerint míg a patak vize a gyár fölött normális értékeket mutatott, lennebb az ammóniakoncentráció meghaladta a maximálisan megengetett érték 1.900-szorosát.

Halpusztulást észleltek a Békás-patakon is, és felszólították a környék lakosságát, hogy a vizet ne használják még az állatok itatására sem.Lapértesülések szerint a környéken lakók napok óta ammóniaszagot éreztek. A gyár vezetője azonban állította, egyszeri esetről volt szó, és azt ígérték: kivizsgálják az esetet és elhárítják a feltételezett meghibásodást. (stirileprotv.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >