2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Agent Green: el kell venni a trófeavadászok kedvét. Kötelezővé kell tenni a tetemek elégetését

2021. május 06. 12:34, utolsó frissítés: 17:01

Azt javasolja az Agent Green nevű civil szervezet, hogy a trófeavadászat megszűntetése érdekében tegyék kötelezővé az elpusztított vadállatok tetemeinek elégetését.


"Ezt csinálják az elefántcsonttal is, kötelezik az elégetését, az elefántok védelmében" - mondta el Gabriel Păun, az egyesület igazgatója a Digi24-nek. Aki szerint attól fogva, hogy nem tudnak majd büszkélkedni, a trófeavadászok nem akarnak majd vadászni sem.

Amint arról beszámoltunk, ez volt az az egyesület, mely nyilvánosságra hozta, hogy a lichtensteini herceg egy hatalmas hím medvét lőtt ki ahelyett a nőstény helyett, melyre engedélyt adtak, mivel bejárt a lakott településekre és kárt csinált. A civil szervezet aláírásgyűjtő kampányt is kezdeményezett a trófeavadászat betiltásáért - a petíciójukat alig egy nap alatt több mint 40 ezren írták alá.

Păun szerint továbbá a kiemelésre ítélt egyedeket nem lőni kéne, hanem - ahogy pl. Szlovákiában csinálták épp tegnap - elkábítani, és csak utána elpusztítani. A lehető legkevesebb fájdalmat okozva az állatnak.

"Ha puskával lőnek rájuk, megtörténhet, hogy a golyó célt téveszt és olyan helyen találja el az állatot, hogy emiatt hosszú szenvedést kell kiállnia. A nagytestű állatok esetén pedig gyakran többször is kell lőni amíg elpusztul" - magyarázta az igazgató, hogyan kéne a lehető leghumánusabban eljárni.

Aki arra is figyelmeztetett, hogy a vadászokat nem ellenőrzi senki, így azt sem tudni, hogy egy engedéllyel nem ölnek-e meg mondjuk 5 állatot. Kifejtette: szerinte az előzetes kábítással végzett kiemeléseknél jelen kellene legyen a rendőrség, illetve a környezetvédelmi őrszolgálat egy-egy munkatársa.

Az elejtett állatokból pedig genetikai mintát kellene venni egyrészt a tudomány számára, másrészt azért, hogy biztosra lehessen tudni: tényleg azt az egyedet emelték ki, amelyikre az engedély szólt. Utána pedig el kellene égetni a tetemet, fejtette ki az aktivista. (digi24.ro,hírszerk.)

Fotó: Agent GreenHa tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >