2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Európai Bizottság is figyelemmel kíséri a Székelyföldön lelőtt Arthur esetét

2021. május 11. 09:34, utolsó frissítés: 09:35

Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri azt az ügyet, amelyben környezetvédelmi szervezetek azzal vádolnak egy osztrák herceget, hogy kilőtte Románia legnagyobb, Arthurnak elkeresztelt medvéjét. Virginijus Sinkevicius környezetvédelmi biztos azt mondja, maga a bizottság is vizsgálatot folytat az ügyben.


Sinkeviciust a Renew Europa EP-frakció egy román tagja, Nicolae Ștefănuță kérdezte, az esetről a Politico is beszámol.

"Bízom benne, hogy a román hatóságok a legapróbb részleteiig kivizsgálják ezt az esetet" - mondta a biztos. Tavaly az EB kötelezettszegési eljárással fenyegette meg Romániát, amennyiben haladéktalanul nem érvényesíti az EU-s direktívákat a védett területekre vonatkozóan.

Múlt hét szerdán környezetvédelmi aktivisták számoltak be arról, hogy Emanuel von und zu Liechtenstein herceg márciusban kilőtt egy 17 éves hím medvét egy védett területen, holott erre nem, hanem egy problémásnak titulált nőstény elejtésére volt engedélye. Romániában a trófeavadászat illegális, a barna medvék pedig védettek, kilövésük csak különleges esetekben lehetséges.

Az esetet robbantó Agent Green szervezet azzal vádolja a környezetvédelmi minisztériumot, hogy nem tett eleget a Natura 2000-es védett területek megóvásáért. Egy ilyen védett területen, a székelyföldi Ozsdola mellett történt az incidens is.

A minisztérium vizsgálatot rendelt el a medve kilövésével kapcsolatban. Ennek eredményeiről Tánczos Barna miniszter keddre ígért tájékoztatást. Az Ausztriában élő herceg nem kívánta kommentálni az esetet. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >